Megszüntette volna a védőnői hálózatot Márki-Zay Péter

Választás 2022, 2022-es magyarországi országgyűlési választás, eredményváró, ellenzék, Márki-Zay Péter, Egységben Magyarországért, Városliget
Vágólapra másolva!
A világon egyedülállónak számító Magyar Védőnői Szolgálat felszámolását szeretné Márki-Zay Péter, hangsúlyozva: a hálózat egy haszontalan hungarikum, ezért semmi értelme továbbfejleszteni azt – írja a Magyar Nemzet. A baloldal bukott jelöltjének a véleményével ellentétben a védőnők olyan komplex, preventív családvédelmi és egészségügyi szolgáltatást biztosítanak Magyarországon, amelyért minden szülő köszönettel tartozik.
Vágólapra másolva!

A védőnői hálózat fejlesztése helyett a teljes szakma megszüntetésének az ötletével állt elő Márki-Zay Péter – derült ki a 24.hu keddi cikkéből, amit a Magyar Nemzet szemlézett. A cikk szerint nevezett baloldali oligarcha hírportáljának beszámolója szerint

Márki-Zay Péter még a kampány során adott hangot sajátos elképzeléseinek, amely tovább szította a feszültséget közte és a szivárványkoalíció tagjai között.

Márki-Zay Péter Fotó: Polyák Attila - Origo

Márki-Zay ugyanis nem értett egyet egyébként kész programjuk azon pontjával, mely a védőnői hálózat fejlesztésére vonatkozott. Gyurcsány embere, Arató Gergely, aki szintén jelen volt, ekképpen idézte fel a történteket:

A Demokratikus Koalíció frakcióvezető-helyettese szerint Márki-Zay kijelentései még Gyurcsány Ferencnél is kiverték a biztosítékot, aki visszautasította a védőnőkre vonatkozó lenéző megfogalmazást, majd faképnél hagyta Márki-Zayt. Hódmezővásárhely polgármestere szerint azonban a DK elnöke csak hisztizett egyet.

Márki-Zay véleményével ellentétben a védőnők olyan komplex, preventív, családvédelmi és egészségügyi szolgáltatást biztosítanak Magyarországon, amely egyedülálló Európában.

A magyar védőnők tevékenysége a várandósságtól kezdve egészen a gyermek nagykorúvá válásáig tart. Munkájuk középpontjában az általuk gondozott családok egészségének védelme, a betegségek kialakulásának megelőzése, valamint az egészségfejlesztés áll. Ennek keretében a védőnők egészségügyi, szociális, mentálhigiénés tanácsot nyújtanak, továbbá szűrővizsgálatokat szerveznek, védőoltásokat készítenek elő, valamint egészségnevelő, és más egészségvédő közösségi programokat biztosítanak a gondozottaknak.

Bár az uniós tagállamokban is létezik a magyar védőnői hálózathoz hasonló feladatokat ellátó rendszer, azok nem biztosítanak ilyen átfogó, összehangolt egészségügyi ellátást.

A világon egyedülállónak számító, több mint százéves Magyar Védőnői Szolgálatot ezért 2015-ben hungarikummá nyilvánították.

A védőnői hálózat megszüntetésén kívül a szivárványkoalíció bukott miniszterelnök-jelöltjének már számos, az egészségügyi ellátórendszer leépítését célzó javaslata volt. Ahogy arról az Origo több alkalommal is beszámolt, a baloldali politikus a felesége, Márki-Zayné Vincze Felícia ellentmondásos szülésznői pályafutására, valamint saját tapasztalataira hivatkozva azt hangoztatta, hogy

Szakértők szerint viszont az orvos nélkül lefolytatott szülés nagyon kockázatos, számos előre nem látható komplikáció adódhat, amelyeket egy bába vagy dúla nem képes megoldani, kiváltképpen azért, mert a megfelelő szaktudás mellett a szükséges kórházi eszközök sem állnak rendelkezésére.

Szintén írtunk arról, hogy Márki-Zay támogatta volna az egészségügyi intézmények centralizálását is, amelynek keretében

a baloldali politikus a sürgősségi vagy éppen a szülészeti ellátást is megszüntette volna több vidéki településen.