Schmidt Mária: Nem tudom, hogy az Európai Unió vezetői miért nem érdekeltek a békében

Terror Háza, Terror Háza sajtótájékoztató, 2022.06.08., Korszakhatáron könyv, Schmidt Mária KORSZAKHATÁRON
Vágólapra másolva!
Szerda délután került sor a Terror Háza Múzeumban Schmidt Mária Széchenyi-díjas történész, az intézmény főigazgatója legújabb, Korszakhatáron című esszékötetének a bemutatására. Az esszékötetet laudálta annak szerkesztője, Baczoni Dorottya történész, a XX. Század Intézet igazgatója. Ezt követően a műről beszélgetett Schmidt Mária szerző Ugron Zsolna József Attila-díjas írónővel. A könyvbemutató meghívottjai között szerepelt Boross Péter egykori miniszterelnök, Varga Zs. András, a Kúria elnöke, Fürjes Balázs és Rétvári Bence államtitkárok, Demeter Szilárd, a PIM főigazgatója, illetve Békés Márton, a Terror Háza kutatási igazgatója.
Vágólapra másolva!

Baczoni Dorottya történész, a XX. Század Intézet igazgatója elsőként arról beszélt, hogy a Korszakhatáron „korunk értéséről, helyesebben szólva annak nem értéséről szól". Megemlítette a mű főbb tételmondatait:

az Egyesült Államok elvesztette hegemón szerepét, Kína az első számú legfőbb kihívója, a feltörekvők között szerepel India és a muszlim világ.

Baczoni Dorottya történész, a XX. Század Intézet igazgatója. Fotó: Csudai Sándor - Origo

Majd így folytatta: „az univerzális értékeink mozgásban, egész pontosan progresszív ostrom alatt állnak", példaként felsorolta a wokeizmus, a BLM, a marxizmus és a #MeToo jelenségeit, amelyek – értékelése szerint – „hosszú távú negatív következményekkel járnak".

Ezt követően kiemelte, hogy

„Európa az eljelentéktelenedés útjára lépett" és fel kell tennünk a kérdést, hogy mire lennénk képesek Amerika nélkül, ha egyszer Amerika katonai védelme alatt állunk?

A történész hangsúlyozta,

Hozzáfűzte: „nincs már status quo, helyette valami újat kell létrehozni".

Majd ismét idézett a könyvből:

Aztán így folytatta: „azok akik döntési helyzetben vannak még a problémát sem tudják azonosítani, nemhogy gyógyítani tudják azokat. Korszakhatáron vagyunk, ha ezt nem ismerjük el, akkor ne szépítsünk, »meg vagyunk lőve«".

– zárt mondanivalóját Baczoni Dorottya történész, a XX. Század Intézet igazgatója.

„Ki mondja meg hogyan értelmezzük a valóságot, a múltat és az abból következő jelent?" – kérdezte először Ugron Zsolna Schmidt Máriát.

Schmidt Mária történész és Ugron Zsolna írónő Fotó: Csudai Sándor - Origo

– mondta Schmidt Mária.

Kína profitálhat az orosz-ukrán háborúból és Európa tehetetlenségéből

Kína sorozatosan olyan megújulási képet mutat fel, ami megmagyarázza, hogy a jelenben is így tud fejlődni – mondta Schmidt Mária. Ez több lépésben valósult meg, a polgárháború végeztével bevezették a kommunizmust és egységesítették az addig széttöredezett államot, majd Teng Hsziao-ping (a Kínai Népköztársaság harmadik vezetője) reformjai után Hszi Csin-ping (Kína mostani elnöke) egy XXI. századi modern, infokommunikációra épülő társadalmat hozott létre.

„Kína már nem másol, hanem önállóan állít elő dolgokat" – emelte ki a főigazgató.

Kínában a konfucianizmusban gyökerezik az, hogy nem születési, hanem meritokratikus alapon, érdem szerint töltik be a funkciókat. Régen az Egyesült Államokban is a meritokrácia számított, de ma már sajnos nem igazán, arisztokratikussá kezd válni az amerikai társadalom, ez egy negatívum.

A történész megemlítette, hogy a kommunizmusban olyan szabadságra vágyott mint amilyen Amerikában és Nyugat-Európában volt, de

Szóba került a gender ideológia és a transzkérdés is. Ugron Zsolna idézett Schmidt Mária könyvéből:

„ha a progresszívek szerint nincsenek nemek, akkor mi szükség van nemváltásra?"

A történész erre így reagált: „miért lett a nemiség a fő kérdés? Ha valaki nemet akar változtatni, az valójában elfogadja, hogy vannak nők és férfiak; ezért is érhetetlen a dolog". Majd kitért J. K. Rowling, a Harry Potter szerzőjének a megfélemlítésére, őt azért támadják, mivel szerinte nők és férfiak vannak.

Schmidt kijelentette, hogy „a nők megnyerték a XX. századot, de lehet, hogy elveszítik a XXI. századot", majd hozzátette, hogy „a szexuális kisebbségekkel és a feketékkel is ugyanez a helyzet".

– hangsúlyozta a történész.

Az első sorban Schmidt Mária történész, Boross Péter volt miniszterelnök és Varga Zs. András, a Kúria elnöke. Fotó: Csudai Sándor - Origo

A beszélgető felek úgy látták, hogy Európa nyugati és keleti fele között az eltérő történelmi tapasztalat akadályozza a megértést.

Schmidt Mária szerint

ez azért van, mert a nyugatiak nem akarnak érteni minket, nem kérdeznek, hanem 1990 óta kioktatnak, elmondják, hogy mit hogyan kell csinálni.

Szerintük nekünk nincs más feladatunk, csak az, hogy lemásoljuk amit ők akarnak.

– hangsúlyozta a történész.

Schmidt Mária Magyarországra áttérve a volt SZDSZ-ről azt mondta:

A történész kiemelte, hogy „a Nyugat túl van ideologizálva, ennek nem lesz vége, a reálpolitikát figyelmen kívül hagyják", erre példa az orosz-ukrán háború is.

– fűzte hozzá.

Schmidt Mária elmondta, hogy aggodalommal tölti el, hogy nem érti az amerikai stratégiai célt, Európa „egészen döbbenetesen" viselkedik ebben a konfliktusban és olyan döntéseket hoz, amelyek nagyon súlyosan érintik a kontinenst.

Lehetséges, hogy Kína fog ebből profitálni.

Európa szankciós politikájáról azt mondta:

Németország megszűnt létezni

Majd Németországra terelődött a szó. Schmidt Mária kiemelte:

„Még nem fordult elő olyan, mint most, hogy a német kancellár véleménye nem számít. A német kancellár erről a helyzetről nem tehet, ezt nem ő hozta létre" – mondta.

Schmidt Mária Fotó: Csudai Sándor - Origo

A németek eddig abból indultak ki, hogy jönnek az olcsó orosz energiahordozók, ezekből ők késztermékeket állítanak elő, amiket aztán eladnak, elsősorban Kínának. Angela Merkel volt német kancellár a zöldek nyomására hagyott fel az atomenergia használatával, majd az oroszokkal közösen megépítették az Északi Áramlat-2 nevű gázvezetéket, amit végül nem helyeztek üzembe. Abban reménykedtek, hogy Donald Trump amerikai elnök bukása után Joe Biden újdonsült államfő „megengedi" az Északi Áramlat-2 használatát, de Biden erre nemet mondott.

– nyomatékosította, majd így folytatta:

Azt jó döntésnek nevezte, hogy most elhatározták a hadsereg újjáépítését, de a fő kérdés az, hogy „abból mikor lesz valami?" Ráadásképpen a német hadügyminiszterek eddig a transzkérdésre koncentráltak...

Mára előállt az a paradox helyzet, hogy

a hagyományosan Amerika-ellenes zöldek lettek a legamerikabarátabb párt. Amerika és a német zöldek szemében már a palagáz is „zölddé" vált, noha nyilvánvalóan nem az, ahogy a repesztéses technológia és a tankerhajókon való szállítás sem nevezhetőek zöld megoldásnak.

Nem érdekeltek az Európai Unió vezetői a békében?

Később a történész az orosz helyzetet részletezte: „Oroszországban is vannak gondok, a lakosság 10 százaléka muszlim, a Kaukázusban pedig ők alkotják a többséget, keleten ott van Kína, ami lehet, hogy a jövőben már Szibéria bekebelezésével sem fog megelégedni..."

– hangsúlyozta.

– tette hozzá Schmidt Mária.

A Korszakhatáron című esszékötet Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ugron Zsolna a vége felé felidézte a Korszakhatáron „magyar feladatok" elnevezésű zárszavát:

Schmidt Mária kifejtette, hogy „ez nem kis feladat, de a mostani választási győzelem óriási lehetőséget ad".

Az orosz-ukrán háború felgyorsít egy csomó dolgot, noha voltak az elmúlt 30 évben ilyen konfliktusok, például a délszláv háború, de akkor mégsem volt ekkora pesszimizmus.

„Az a veszély fenyeget minket, hogy saját magunkat visszavisszük a civilizáción kívüli világba, amikor majd nem lesz üzemanyag, ilyesmivel a délszláv háború alatt nem szembesültünk.

Az is gond, hogy lassan napi szinten fenyegetőznek atomháborúval.

– zárta esszékötetének bemutatását Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója.