Márki-Zay megint összevissza beszél: már azt sem tudja, mit akar a saját mozgalmával

Vágólapra másolva!
Egyhangúlag választották meg Márki-Zay Pétert hétvégén saját mozgalma élére, ami azért volt furcsa, mert egészen a szavazás eredményének kihirdetéséig mindenki úgy tudta, három jelölt van. A hivatalos magyarázat szerint Magyar György visszalépett, de így is maradt volna még egy ellenfél, akiről eddig semmit nem lehetett tudni - most Márki-Zay azt állította, el sem ment a közgyűlésre. Az eredmény pontosan mutatja azt a káoszt és nevetségességet, amibe Márki-Zay mozgalma fulladt. A baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje valószínűleg azért menekült meg az utolsó pillanatban az újabb kudarctól, mert végtelenül kínos lett volna, ha az elbukott országgyűlési választás után még a saját, általa alapított mozgalma éléről is leváltják, így hát – jobb híján – meghagyták őt semmitmondó pozíciójában. Márki-Zay azonban már összeveszett eddigi legfőbb szövetségeseivel, Kész Zoltánnal, Lukácsi Katalinnal és Magyar Györggyel is. 
Vágólapra másolva!

Márki-Zay pártot akar csinálni az MMM-ből, senki nem hisz neki

Márki-Zay Péternek két ellenfele volt a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) elnöki tisztségééért, a politikában teljesen ismeretlen Deutsch Tibor, illetve a baloldali ügyvéd, Gyurcsány Ferenc hű szövetségese, Magyar György, aki az utóbbi három évtizedben több alkalommal is próbált politikus lenni, de ez soha nem jött össze neki.

Végül Márki-Zay 100 százalékos (149 szavazat) „győzelmet" arathatott. Magyar állítólag visszalépett,

Deutschról pedig az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azt állította a hódmezővásárhelyi polgármester, hogy meg sem jelent a közgyűlésen, ezért nem szavazott.

Márki-Zay Péter Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Kárpótlásképpen Magyar bekerült az MMM elnökségébe, igaz, ő kapta a legkevesebb voksot, 74-et.

Ahogy arról az Origo a tisztújítás előtt a Mediaworks Hírcentruma tudósítása alapján beszámolt,

Márki-Zay és Magyar között az okozott igazán nagy törést, hogy a hódmezővásárhelyi polgármester az MMM-ből meg akarja alakítani az úgynevezett „Civilek Pártját" (ami nyilvánvalóan fából vaskarika, ugyanis valaki vagy civil vagy párttag),

amely majd elindulhat a 2024-es európai parlamenti (és vélhetően önkormányzati) választásokon. Márki-Zay ugyanis a március 15-i, budapesti baloldali megmozduláson megígérte Donald Tusk bukott lengyel miniszterelnöknek, az Európai Néppárt (EPP) akkori vezetőjének, hogy létrehoz egy pártot, amely elindul az EP-választásokon, és amennyiben mandátumot szerez, akkor beül az EPP frakciójába. Igaz, miután ez kiderült, a Néppártból többen figyelmeztették Tuskot, hogy csak saját felelősségére barátkozhat Márki-Zayjal, a párt nevében nem ígérhet semmit. Donald Tusk aztán elhagyta a „süllyedő hajót", az EPP május végi tisztújítóján már nem indult újra a pártcsalád elnökségéért.

Magyar György azonban hallani sem akar arról, hogy az MMM párttá alakuljon,

szerinte erre semmi szükség, az ügyvéd véleménye alapján ehelyett a mozgalom valamiféle „civil" szervezetként kellene működjön tovább, amely majd segíti a baloldali pártok összefogását (amit ezek szerint Magyar György rendkívül sikeresnek lát). A Mediaworks Hírcentrumának nyilatkozva mind Márki-Zay, mind Magyar elismerte, hogy a párttá alakuláson vesztek össze.

A bukott baloldali miniszterelnök-jelölt pedig arról beszélt, hogy emiatt akár kilépések is jöhetnek az MMM-ből.

Még Lukácsi Katalin is faképnél hagyta Márki-Zayt

Az MMM tisztújítóján jelen volt Lukácsi Katalin, aki ezúttal nem indult semmilyen tisztségért. Május közepén kiszivárgott a baloldali aktivista állítólag belső felhasználásra szánt levele, amely „valahogy" eljutott a sajtóhoz.

Ebben Lukácsi is Márki-Zay párttá alakítási ötletét szidja,

szerinte inkább a választási vereség okain kellene gondolkodni.

Lukácsi Katalin Forrás: MTI/Illyés Tibor

Lukácsi azt is hozzátette, hogy

Márki-Zayt nem tartja jó vezetőnek, a bukott miniszterelnök-jelölt pedig ha nem lép hátrább az országos politizálástól, akkor annyira gyűlölt és elutasított lesz, mint Gyurcsány Ferenc.

Kész Zoltán a kampánypénzeken veszett össze Márki-Zayjal

Az MMM egy másik, relatíve ismert arca, Kész Zoltán bukott országgyűlési képviselő (2015-2018), úgy tudjuk, hogy nem is vett részt az MMM tisztújítóján, noha eddig tagja volt a szervezet elnökségének.

Döntése valószínűleg azzal magyarázható, hogy Márki-Zay nem volt hajlandó elszámolni a kampányköltésekkel.

Ahogy arról az Origo beszámolt, a pénzügyek miatt komoly, a nyilvánosság előtt zajló veszekedés tört ki Márki-Zay és Kész között. Május 20-án Kész a közösségi oldalán

nyílt levélben fordult Hódmezővásárhely polgármesteréhez, amelyben azt követelte, hogy Márki-Zay még abban a hónapban számoljon el a kampányköltéseivel, ellenkező esetben ő nem marad elnökségi tagja az MMM-nek.

Azt mondta, ki kell derüljön, hogy pontosan mire is költötte el a Mindenki Magyarországa Mozgalom a támogatók pénzét, másrészt a nyilvánosság számára egyértelművé kell tenni, hogy az adományozóktól a kampányra átutalt támogatásokból a megmaradt összeget milyen módon juttatja vissza az MMM az adományozókhoz.

– zárta nyílt levelét Kész Zoltán.

Márki-Zay Péter és Kész Zoltán Forrás: Facebook

A bukott baloldali jelöltet a felesége, Márki-Zayné Vincze Felícia kommentben próbálta megvédeni. Azt írta: „Tudod a Péter számát, miért nem hívod fel? Vagy legalább felvennéd, amikor hív. Én úgy tudom, teljes tisztújítás lesz..."

Kész Zoltán erre azt válaszolta, hogy tudja Márki-Zay számát. Hozzátette, pont egy hete írt neki egy levelet, amire azóta se válaszolt.

– írta.

Az MMM-en belüli háborút Ceglédi Zoltán baloldali politikai elemző, humorista „képzeljétek el ugyanezt kormányon" hozzászólással osztotta meg a Facebook-oldalán.

Dacára annak, hogy már június 21 van, Márki-Zaynak még mindig nem sikerült elszámolnia az április 3-i választás kampányköltéseivel.

Nagyjából ennyit arról, hogy a bukott politikus saját magára nézve mennyire gondolja komolyan az általa folyamatosan hangoztatott politikai szlogeneket, mint például a „korrupcióellenesség", „átláthatóság" és „tisztesség".

A többi baloldali politikushoz hasonlóan Márki-Zay sem hajlandó transzparens módon viszonyulni a pénzügyekhez, a megsemmisítő választási vereségből pedig csupán azt a következtetést képes levonni, hogy „kell még egy párt"...

Közben már a legfőbb szövetségesei is elhagyták őt, hiszen a legújabb, pártalapításnak nevezett őrültségéhez Magyar György, Lukácsi Katalin és Kész Zoltán sem hajlandóak adni a nevüket.

Márki-Zay kedd este szokásos ATV-s interjújában megint megalázó helyzetbe került, miután összevissza beszélt a pártalapításról. Az egyik mondatában azt mondta, hogy augusztusban alakít majd pártot, aztán kiderült, hogy egy év múlva, nem sokkal később azonban már két évet mondott. Arra a kérdésre, hogy akkor végül is melyik az igaz, és miért mond minden mondatban mást, azt válaszolta: azért, mert Hadházy Ákos is különböző dátumokat javasolt neki.