Itt van Szent István ünnepének árlistája: győzelem a háborús infláció felett

Vágólapra másolva!
Arról ír a Metropol, hogy információik alapján az augusztus 20-i állami ünnepségeken mindössze 350 forint lesz a sör, ilyen olcsón italt máshol nem lehet kapni. Az IPA is nagyon olcsó lesz, mindössze 400 forint. A borok decije csupán 200 forintba kerül majd. Minőségi pálinkákból 690 lesz egy feles, de aki ragaszkodik a jól bevált szilvához, annak csupán 590 forintot kell csak letennie a pultra. Mindezek alapján úgy tűnik, hogy az augusztus 20-i ünnepségek legyőzik a háborús inflációt.
Vágólapra másolva!

A lap hozzáteszi, hogy

350 forintért csapolt sört már sehol nem mérnek Magyarországon, ennek ellenére augusztus 20-án az állami ünnepség helyszínein garantáltan ennyi lesz majd 1 korsó Borsodi Világos.

Aki a dobozos változathoz ragaszkodna, az is pontosan ugyanannyit fizet majd.

Az augusztus 20-i tűzijáték Forrás: MTI/Balogh Zoltán

De a mostanában divatos minőségi IPA sörért is csak egy ötvenessel kell majd többet adni, ami nyilvános rendezvényen ma már szinte elképzelhetetlen. Aki marad a jó hagyományos magyar fröccsnél, ugyancsak meglepődhet, mert

a borok decije sem kerül majd többe mint 200 forint, vagyis egy fröccs és egy sör ára lényegében egyforma lesz.

De aki az ünnep alkalmából megenged magának egy pálinkát, az sem rendül meg anyagilag.

Minőségi pálinkákból 690 lesz egy feles, de aki ragaszkodik a jól bevált szilvához, annak mindösszesen 590 forintot kell csak letennie a pultra.

Itt aztán nyoma sem lesz az inflációnak, hiszen tavaly augusztus 20-án éppen ugyanennyibe, 350 forintba került a sör, azon az emlékezetes rendezvénysorozaton, amit idén a kiszivárgott hírek szerint megpróbálnak majd túlhaladni a rendezők.

Nem lesz könnyű dolguk, mert tavaly 4 napon át zajlottak az események, augusztus 19-től egészen 22-ig, a látványos rendezvényeket a járvány enyhültével egyfajta felszabadulásként élte meg az ország. 18 helyszínen voltak látványos rendezvények és már nem csak Szent István ünnepéről, hanem Szent István napokról beszélhettünk.

Országszerte több száz helyszínen tartottak szórakoztató, kulturális, zenei és családi programokat, sőt kisebb-nagyobb fesztiválokat.

A Városligetben például a tavalyi programfüzet szerint „a lurkóknak és a gyermek lelkű felnőtteknek" kínáltak augusztus 20-21-én programokat a herceg- és hercegnőképzőtől a vásári mutatványosokon át a kipróbálható repülőgép-szimulátorig és a lézerlövészetig, sőt volt hadi- és fegyverzettechnikai bemutató is, az Antall József rakparton pedig megtekinthető volt a Lajta Monitor Múzeumhajó, az egykori osztrák–magyar hadiflotta folyami páncélosa, amely végig harcolta az első világháborút. A haderő állapotáról adott képet a nagyszabású katonai légi parádé.

A Parlament előtti Kossuth tér nemcsak a hagyományos zászlófelvonás és a tisztavatás helyszíne volt, de itt állították ki az Aranyvonatot is. A díszes vasúti kocsi Szent István halálának 900. évfordulójára készült 1938-ban, ezen szállították a Szent Jobbot országos körútján.

Emlékezetes látványosság volt az Andrássy úton megrendezett monstre felvonulás. A „legnagyobb zenés showműsorok látványvilágát idéző, különleges felvonulás" az Oktogon és a Hősök tere között zajlott, „monumentális, guruló díszletekkel, installációkkal és szobrokkal, valamint sztárfellépők részvételével megelevenítve Magyarország alapításának történetét."

Akárcsak tavaly,

idén is nyilvánvalóan kisül majd az Ország Kenyere és kiválasztják az Év Tortáját,

de ennél többet még nem tudni az ünnepi programok részleteiről. Ami viszont már biztos, az inflációt száműzik az ünnepi programokról, a sör ára marad 350 forint, az itallista gyakorlatilag változatlan – hívja rá fel a figyelmet a Metropol.