Az ukrán gabona kivitelének felgyorsításáról tárgyalt Kárpátalján Nagy István agrárminiszter

Nagy István magyar agrármérnök, politikus, Magyarország agrárminisztere, interjú, 2022.03.17.
Nagy István magyar agrármérnök, politikus. Magyarország agrárminisztere
Vágólapra másolva!
Az ukrán mezőgazdasági termékek, mindenekelőtt a gabona kivitelének felgyorsításáról tárgyalt Nagy István agrárminiszter Viktor Mikitával, a Kárpátalja megyei katonai közigazgatás vezetőjével.
Vágólapra másolva!

Ukrajna és Magyarország egyaránt abban érdekelt, hogy mielőbb megoldódjon a háború miatt kialakult gabonakrízis, amely éhínséget, ennek következtében pedig migrációs válságot okozhat - húzta alá Nagy István agrárminiszter, akit Ungváron a hivatalában fogadott Viktor Mikita, Kárpátalja kormányzója.

Nagy István Mikola Szolszkijjel, Ukrajna agrárpolitikai és élelmiszerügyi miniszterével folytatott lvivi tárgyalását követően tájékozódott a Kárpátalján található ukrán-magyar határátkelők szállítási kapacitásainak bővítési lehetőségeiről.

A megbeszéléseket értékelve Nagy István kiemelte a tárgyalások operatív és gyakorlati jellegét.

Ukrán kollégájával megállapodtak egy közös cselekvési terv előkészítésében, amelyet az Európai Unió elé tárnak és a határátkelők kapacitásbővítésének megvalósítására forrást kérnek.

Az ukrán mezőgazdasági termékek, mindenekelőtt a gabona kivitelének felgyorsításáról tárgyalt Nagy István agrárminiszter Viktor Mikitával, a Kárpátalja megyei katonai közigazgatás vezetőjével. Fotó: Polyák Attila - Origo

Jelenleg naponta mintegy négyezer tonna búza halad át az ukrán-magyar határon, ami a lehetőségek teljes kihasználásával megduplázható

- fejtette ki az agrártárca vezetője.

Azonban ez nem oldja meg a kérdést, "ezért kell egy sokkal nagyobb infrastrukturális beruházással a határátlépést biztosítani" - húzta alá Nagy István.

A négy európai uniós tagországgal határos Kárpátalja szerepe rendkívül fontos a fekete-tengeri kikötők blokádja miatt kialakult gabonakrízis megoldásában - mutatott rá Viktor Mikita, a megyei katonai közigazgatás vezetője.

A szárazföldi alternatív szállítási útvonalak kialakítása államközi szintű feladat, de a munkából a helyi közigazgatásoknak is ki kell venniük a részüket - fogalmazott Kárpátalja kormányzója.