Orbán Viktor: A háborúk korába lépett az európai történelem

ORBÁN Viktor, Orbán Viktor kormányfő a Kossuth rádió stúdiójában, ahol interjút adott a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban, Miniszterelnöki interjú a Kossuth rádióban
Budapest, 2022. július 15. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő a Kossuth rádió stúdiójában, ahol interjút adott a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban 2022. július 15-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vágólapra másolva!
Még most munkaerőhiány van Magyarországon, de mindenki becsülje meg az állását, mert a következő hónapokban recesszióra kell számítani Európában, és ez az állások elvesztéséhez vezethet - mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában pénteken. Szólt arról is, hogy a kormány mindent elkövet, hogy a háború negatív hatásaitól megvédje az országot. A kormányfő teljesen elhibázottnak nevezte a brüsszeli szankciós politikát. 
Vágólapra másolva!

- mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában. A miniszterelnök hozzátette: Magyarország próbál kimaradni a háborúból, de a harcok a gazdaságban is zajlanak, ennek pedig része az energiaárak emelése. Mint jelezte, volt egy modern és biztonságos életünk, most azonban harcolni kell mindenért, amit eddig természetesnek vettünk.

Orbán Viktor: Most azonban harcolni kell mindenért, amit eddig természetesnek vettünk Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivi

Két nagy csata

Két nagy csata lesz: az egyik az elviselhető rezsiárakért, a másik pedig a munkahelyekért zajlik – tette hozzá a kormányfő. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a háború miatt az áram ára az ötszörösére, a gázé hatszorosára emelkedett. Mint mondta, vannak országok, amelyek a szankciós politika elkötelezett hívei, de Brüsszelnek be kell látnia, hogy tévedés történt, ez a politika nem váltotta be a reményeket, sőt, ellenkező hatást váltott ki.

– szögezte le a miniszterelnök. A szankciós politika nem rövidíti le a háborút, nemhogy a lezárás felé közelednénk, hanem jól láthatóan elhúzódik a háború. A kormányfő szerint nem lábon, hanem tüdőn lőtte magát az európai politika. Néhány országban nem lesz gáz; néhányban lesz, de nagyon drága lesz, mi ebbe tartozunk – mondta. A kérdés, hogy milyen hosszú ideig tudjuk elviselhetővé tenni az árát – tette hozzá a kormányfő. Orbán Viktor elmondta, operatív törzset állított fel, amelyet Gulyás Gergely vezet majd, és hozhat döntéseket, ha szükségesnek látja.

A rezsicsökkentés megtartása

– Próbáljuk a rezsicsökkentést úgy megmenteni, hogy az az átlag fogyasztóknak továbbra is biztosítva legyen – húzta alá a kormányfő. Jelezte: a rezsicsökkentés megtartása érdekében hozzá kellett nyúlni az átlag feletti fogyasztáshoz, és afelett piaci árat kell fizetni.

– mondta Orbán. A miniszterelnök közölte, hogy a kormány rendelkezett a pontos számokkal, ami szerint a háztartások háromnegyede az átlagfogyasztás alatt található. Kiemelte: Magyarországon túlságosan nagy arányát emésztette fel a rezsi a fizetéseknek, ezért kellett bevezetni a rezsicsökkentést. – A baloldal sosem támogatta a rezsicsökkentést, és mindig piaci árat követeltek – emlékeztetett Orbán Viktor.

A kormány továbbra is védi a rezsicsökkentést átlagfogyasztásig Forrás: Shutterstock

Magyarország mindig ellenezte a szankciókat

Sokan belátják, hogy van, ami belefér, van, ami nem fér bele már a fogyasztásba úgy, mint a háború előtt, de akkor is ez a helyzet, ha ezt valaki nem látja be – jegyezte meg a kormányfő. A miniszterelnök a készülő hetedik szankciós csomagról azt mondta, Magyarország a szankciókat mindig is ellenezte, mert azokkal nem segítünk Ukrajnán. De úgy kell rajtuk segíteni, hogy nekünk közben ne legyen rossz.

– jelentette ki. A miniszterelnök szerint be kell vallania Európának, hogy rossz taktikát választott, erre a gazdasági bajra csak a béke jelent megoldást.

A kata-módosítást a kormányfő szükséges és jó döntésnek tartja. Elmondta, 2010-ben azok között volt, akik kigondolták ezt az adózási formát, egyszerű, kezelhető rendszerben gondolkodva.

– fejtette ki Orbán Viktor.

– fogalmazott még a kata-adózás átalakításáról a miniszterelnök, majd kiemelte, hogy vannak más kedvező adózási formák is. Jelezte: szeptember 25-ig dönthetnek az érintettek arról, hogy milyen adónemet választanak. – Annak idején a baloldal nem szavazta meg a kata-adózás bevezetését – emlékeztetett Orbán Viktor. Szerinte a baloldal bebizonyította, hogy nem lehet rájuk bízni az országot. – A baloldal minden hullámra felül, és politikai hasznot akarnak abból húzni – rögzítette a kormányfő, aki ezt nagyon rossz iránynak tartja.

A háborús szankciók nem Oroszországnak ártottak Forrás: AFP/Miguel Medina

Ki kell védeni a negatív hatásokat

Orbán Viktor elmondta, a hadseregnek van egy veszélyhelyzeti állapota, és a hadsereget most mozgósítani kell. A következő napokban a hadsereg számára pluszforrások kerülnek a határ védelme érdekében. A déli határt már nem lehet a hadsereggel megoldani, és a rendőrök sem bírják már sokáig - tette hozzá.

Ha az EU nem támogatná a migrációt, akkor már nem lenne migrációs probléma sem

– mondta. Ma délután aláírja a határvadász egységek felállításáról szóló rendeletet. Az ő fizetésük feljebb tolja a katonák és a rendőrök fizetését is.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy 80 százalékkal több illegális határátlépés történt, mint tavaly, és ennek jelentős része a Balkánon történik. A háború nekünk nem érdekünk - mondta a kormányfő. Kína teljesen ki volt szolgáltatva az arab országoknak olaj tekintetében, míg most a konfliktus haszonélvezője lett az orosz olaj miatt. Akik nagyon sok pénzt keresnek a háborún, azok az energiacégek és a Soroshoz hasonló emberek, akik érdekeltek a háború fenntartásában, ők a háborús uszítók - mondta a kormányfő.