Csalásokkal szerzett milliókat mosott tisztára két külföldi férfi Magyarországon

Vágólapra másolva!
Egy ukrán és egy lett férfi azért nyitott az egyikőjük cégének több bankszámlát Budapesten, hogy az azokra utalt, csalásokból szerzett pénzt tisztára mossák.
Vágólapra másolva!

Egy 37 éves ukrán és egy 35 éves lett férfi megállapodott abban, hogy az egyikük külföldi székhelyű cégének bankszámlákat nyitnak Magyarországon, amiket bűncselekményekkel szerzett pénz tisztára mosására fognak használni.

2019 áprilisában Budapesten, egy VII. kerületi bankban több számlát nyitottak, hogy a csalók azokra utalhassák majd a pénzt. A személyes ügyintézéseknél mindketten ott voltak, ismerték az azonosítókat, így mindketten hozzáfértek a bankszámlákhoz.

A számlanyitások után az eddig ismeretlen társaik kedvező befektetéseket ígérve vertek át embereket, akik két hónap alatt 20 millió forintnyi összeget utaltak át a két férfi számláira.

Ezek után a két férfi a pénzt más külföldi számlákra utalta tovább.

Az egyik külföldi bank jelzése után a számlavezető bank zárolta a férfiak számláit. A két férfi ezért bement a bankba, hogy tisztázza a helyzetet. A rendőrök ekkor elfogták őket.

A vád szerint az ukrán férfi 2019 májusában egy másik banknál is nyitott egy számlát.

A társai sebészeti maszkok eladásával vertek át egy céget, a megszerzett 80 millió forintnyi eurót többszöri átutalások után küldték át a férfi számlájára.

A férfi ezt később tovább utalta más külföldi bankszámlára.

Az ügyészség mindkét férfit üzletszerűen elkövetett pénzmosással vádolja. Azt javasolják, hogy a bíróság ítélje őket börtönbüntetésre is utasítsa ki őket az országból – írja közleményében a Fővárosi Főügyészség.