Ezt a luxust nem engedheti meg magának az emberiség

Vágólapra másolva!
Ferencz Orsolya, a Fidesz józsefvárosi önkormányzati képviselője, űrkutatásért felelős miniszteri biztos a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az űrkutatás problémáiról, valamint az emberiséget érintő kihívásokról.
Vágólapra másolva!

A szakember az orosz-ukrán háború kapcsán kifejtette, a különböző szankciók a magyar űrprogramot nem érintik, hiszen Magyarország egyrészt az Európai Űrügynökség tagja, másrészt pedig az amerikaiakkal közösen fog az ország űrhajóst küldeni a világűrbe. Ugyanakkor az teljesen egyértelmű, szögezte le Ferencz Orsolya, hogy a kutatást, a tudományt igenis jelentősen hátráltatja a háború, és az arra adott szankciós válaszok.

Példaként hozta fel a politikus, hogy komoly energiát kellene fordítani a környezetvédelemre, de elegendő csak az idei hatalmas aszályra gondolni, és a felmerülő problémákra számos választ csak a világűrön keresztül lehet megkapni. Ezt a luxust nem engedheti meg magának az emberiség, hogy bármilyen konfliktus, bármilyen háborús helyzet meggátolja az emberiség jövőjét meghatározó kutatásokat. Az is teljesen világos, hogy a világban tulajdonképpen az ipari forradalom óta az emberiség nem tesz mást, minthogy folyamatosan fogyasztja a jövőjét, egyre kevesebb figyelmet fordítva arra a bolygóra, ahol élünk.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.