Tordai Bence már nem tud hova menekülni: le kell bontania a törvénytelenül épült luxusházát

Tordai Bence
Ilyen villa épült a kis parasztház helyére.
Vágólapra másolva!
Tegnapi tájékoztatásában a Budapesti Kormányhivatal megállapította, hogy Tordai Bence jogszerűtlenül, szabálytalan építési tevékenységgel építtette meg a 150 millió forintot érő villáját, és emiatt építésrendészeti eljárást indított. Ennek a szabályok értelmében nem lehet más vége, mint hogy  a szélsőbaloldali pártelnöknek le kell bontania az amúgy meglehetősen ízléstelen luxusvillát - bár Tordai valószínűleg megpróbál majd újra trükközni. 
Vágólapra másolva!

Trükk, ami nem jött be

Tordai még 2016-ban vett magának egy telket Budapest egyik legdrágább részén, a II. kerület kertvárosában. Azon egy régi parasztház állt, amire a szigorú előírások miatt nem tudott új épületet építeni, ugyanis normális körülmények között nem kapta volna meg rá az engedélyt.

Abban bízva, hogy nem derül ki, titokban, a jogszabályi tiltások ellenére lebontatta a parasztházat, és annak helyén felhúzott egy modern, minden igényt kielégítő luxusvillát.

Megpróbálta, nem jött be. Nagy árat fizethet érte Fotó: Csudai Sándor - Origo

Sajtóhírek szerint a semmiből kinövő palota 150 millió forintjába került Tordainak, aki az elmúlt időszakban több alkalommal is megpróbálta megtéveszteni, félrevezetni a hatóságokat.

A botrányt kirobbantó Metropol megszerezte az építkezéseken kötelező e-naplót, amiből a lap szerint egyértelműen kiderült: a régi házat szabálytalanul elbontották és egy új háznak ástak vadonatúj alapot. Márpedig ez jogellenes.

A Párbeszéd társelnöke kezdetben azzal védekezett, hogy felújította az eredeti ingatlant, amihez egyébként minden lehetősége megvolt, hiszen ez nem ütközik törvénybe. Azonban ahogy az ügy egyre nagyobb nyilvánosságot kapott, elkezdett össze-vissza beszélni. Lapunk hiába kereste meg a Metropol cikkével kapcsolatban, nem válaszolt a kérdéseinkre.

Egyre jobban belegabalyodott

A botrány súlyosságát jól jelzi, hogy Őrsi Gergely, a budai kerület MSZP-s polgármestere szokatlan módon szinte azonnal elhatárolódott politikai szövetségesétől. "... Úgy véljük, hogy az építési szabályok mindenkire vonatkoznak, azok megkerülését szankcionálni szükséges, és aki a szabályokat nem tartja be, joggal számíthat büntetésre" - írta a Metropolnak küldött válaszában a baloldali városvezető, aki később az Origónak is hasonlóan vélekedett.

Ezzel pedig még egyértelműbbé vált: valami nagyon nem stimmel a baloldal egyik leghangosabb képviselőjének ügye körül, olyannyira, hogy sokáig nem volt hajlandó megszólalni a botrány kapcsán.

Szintén ezt jelezte, hogy a rendőrség hivatali visszaélés miatt indított nyomozást. Az ellenzéki politikus építkezésével kapcsolatban - egy magánszemély által - tett feljelentést első körben a Központi Nyomozó Főügyészség alá tartozó Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség vizsgálta, ami később átkerült az ügy a BRFK-hoz. Ez összességében azt is jelenti, hogy

Tordainak nem csak polgári jogi, hanem büntetőjogi felelősségét is megállapíthatják az illegális építkezés kapcsán.

Itt egy másik luxusvilla ellen tiltakozik, magával szemben kevéssé kritikus

Vissza az alapokhoz?

Ahogy a cikk elején szóba került, előbbi valószínűsíthető, Tordainak minden bizonnyal le kell bontania a törvényellenes felhúzott álomotthonát. Ebben az írásunkban vettük végig az okokat.

A Budapesti Kormányhivatal ugyanis augusztus közepén kimondta, hogy Tordai szabálytalanul építette fel a villáját, a házra vonatkozó valamennyi hatósági bizonyítvány iránti kérelmét elutasította, a hatósági bizonyítvány kiadását pedig megtagadta. Ezt az álláspontjukat erősítették meg hivatalosan kedden.

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég jogi szakértője lapunknak nyilatkozva szintén erre jutott. "Egy esetleges jogellenes állapot fennállta esetén az érintett baloldali politikus vagy elvégzi azokat a módosításokat és a szükséges hiánypótlást, amelyre őt az építésügyi, illetve építésfelügyeleti hatóság adott esetben kötelezni fogja, vagy el kell bontani a jogellenesen álló építményt" - fogalmazott.

Nem kezeli jól a helyzetet

Tordai Bence jóval ingerültebb a megszokottnál, nem véletlenül, hiszen a kínos botrány már most erősen ráégett.

Amikor a Mediaworks riportere a törvénytelenül felépített villájáról kérdezte, többször sem volt hajlandó egyértelmű választ adni. Azt nem cáfolta, hogy a parasztházat teljesen egészében elbontották. Csupán azt ismételgette, hogy „minden szabályszerűen történt."

Bohár Dániel sem tudott sokkal többet kihúzni Tordaiból, aki látványosan zavarba jött a kérdésektől. A riporter azt feszegette, hogy nehezen jöhetett 150 millió forintból a palota, amire a baloldali politikus azt mondta, hogy feleannyiból jött ki az építkezés.