Október 3-tól pályázhatnak a civilek

Szalay-Bobrovniczky Vince
Vágólapra másolva!
Szalay-Bobrovniczky Vince, a miniszterelnökség helyettes államtitkára a HetiTv Pirkadat című műsorában beszélt a civileknek támogatásáról, a jelentősebb projektek alakulásáról, valamint az új amerikai nagykövetről.
Vágólapra másolva!

A politikus elmondta, a civil szervezetek támogatása természetesen szerepel a jövő évi költségvetésben. A Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) keretein belül jövőre még soha nem látott összeg, több mint 11 milliárd forint áll rendelkezésre. Ehhez az összeghez a civilek a már szokott módon, pályázatok útján juthatnak hozzá, amelyeket minden év októberében ír ki a kormányzat. Így lesz ez idén is, a pályázati kiírások október harmadikán kerülnek nyilvánosságra. Ennek köszönhetően a nyertesek már a jövő év elején hozzájuthatnak a forrásokhoz.

Az államtitkár megjegyezte azt is, az elmúlt években nagyon sikeres volt a Falusi Civil Alap és a Városi Civil Alap. Ezek nem szerepeltek külön költségvetési fejezetben, ám a kormányzat úgy döntött, szükség van rájuk. Azonban látni kell azt, hogy nem könnyű a helyzet, így egyelőre csak az biztos, hogy ősszel, amikor áttekintik a költségvetés alakulását, fognak arról dönteni, hogy ezeket az alapokat ismét meghirdetik. Egyelőre senkit sem tudok bíztatni, jegyezte meg a politikus, de azért azt is látni kell, hogy ennek a két alapnak a támogatásai az elmúlt években ajándék pénznek voltak tekinthetők.

A teljes beszélgetés itt olvasható.