Veronai buszbaleset: őrizetbe vették, viszik a börtönbe a veronai buszbalesetet okozó sofőrt

veronai buszbaleset, kiégett busz, 2017
Vágólapra másolva!
V. Jánost szombaton vették őrizetbe Magyarországon - írta meg a Bors olasz lapértesülések alapján. Ő vezette azt a buszt, amely 2017-ben előbb a szalagkorlátnak, majd a felüljáró pillérének csapódott a Verona melletti A4-es autópályán. A balesetben 17-en, gyerekek, felnőttek azonnal meghaltak, egy tanár pedig később vált a veronai buszbaleset áldozatává.
Vágólapra másolva!

Az Origo már a tragédia napján a helyszínről tudósított, és egyetlen médiumként végigkövette az öt évvel ezelőtti veronai buszbaleset ügyében indított pert, amiben egy békéscsabai férfi, V. János lett az elsőfokú vádlott. Az évekig húzódó tárgyaláson a férfi egyetlen egyszer sem jelent meg, sem az elsőfokú tárgyalóteremben, Veronában, sem a másodfokon eljáró bíróság előtt Velencében. Minden egyes tárgyalási napon az ügyvédei képviselték. Az ítéletet is az ő jelenlétükben mondták ki rá tavaly októberben, amikor jogerősen hat év börtönbüntetést kapott a halálos balesetet okozó sofőr.

Eközben V. János jól elvolt Békéscsabán és munkát is vállalt.

Lángokba borult a diákok busza

2017. január 20-án, a 17 halálos áldozatot követelő

veronai buszbalesetben egy magyar turistabusz gyulladt ki.

A budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói egy franciaországi sítáborból tartottak hazafelé. Volt diákok, tanárok és az egyikük családja is velük utazott.

Ennyi maradt a diákok lángokba borult buszából 2017. január 20-án Forrás: AFP/HANDOUT

A nyomozás során kiderült, hogy

a busz fékezés nélkül hajtott a szalagkorlátnak a Verona melletti A4-es autópályán mielőtt az egyik felüljáró pillérének csapódott volna.

Ahogy megírtuk,

a sofőr, V. János az ítélet szerint elaludhatott a tragédia előtt, mivel nem fékezett és a kormányt sem rántotta el.

Bár felmerült, hogy nem ő vezette a buszt, az autópálya kameráinak felvételei is igazolták, hogy ő ült a volán mögött, és mint kiderült, az első vallomásában maga is ezt mondta, hogy ő volt, amit később már tagadott. Annak ellenére, hogy az orvosi vizsgálatok is a vádat igazolták, ügyvédei sokáig kitartottak emellett. Az orvosok viszont

megtalálták a testén a biztonsági öv nyomát, a fejsérülése pedig attól keletkezett, hogy ráesett a vezetőülés fölé elhelyezett televízió.

A társa aludt, ő nem volt bekötve és olyan sérüléseket szerzett, ami azt igazolta, hogy ő nem vezethetett.

Elhúzódó tárgyalás

A gyanúsításból hamar vád lett, 2018 októberére tárgyalóterembe került az ügy. Az áldozatok hozzátartozói mérhetetlen fájdalommal, de reménykedve léptek be a tárgyalóterem ajtaján. Akkor még bíztak benne, hogy hamar lezárják az ügyet.

Egyikük sem gondolta, hogy egy hosszú, bonyolult, trükkökkel teli pernek néznek elébe.

Az első napon a bíró is azt várta, amit az áldozatok hozzátartozói, hogy a buszsofőr megjelenik, ezért órákkal később kezdte el a tárgyalást. A második alkalomtól kezdve - ez egy 2018 decemberi nap volt - viszont már halványodott a remény, hogy valaha is eljön. Tavalyelőtt már senkit sem lepett meg, hogy az ügyvédje képviselte a szabadlábon védekező V. Jánost.

Az olasz jog szerint ugyanis a vádlott nem köteles személyesen megjelenni, és előzetes letartóztatásba sem kerülhetett.

2019 márciusában fordulat történt a veronai buszbaleset perében a tárgyaláson. A bíró elfogadta azt az ügyészi indítványt,

amelyben több szervezettel, illetve az őket képviselőkkel bővítették azok körét, akiket meg akartak hallgatni.

Tavasszal váratlanul megjelent a biztosítótársaság ügyvédje a tárgyaláson, és az is kiderült, hogy az ügyész miért nem foglalkozott a 2017. január 20-i, 17 halálos áldozatot követelő tragédiában érintett busztársasággal. Állítólag azt az információt kapta, hogy Magyarországon már indult ellenük eljárás, ami nem igaz. A szülők győzelemként értékelték a fordulatot.

Szendrei Endre és Márton László interjút ad az Origóbak 2019 március 1-én, a Veronai Városi Bíróságon Fotó: Polyák Attila - Origo

Fél évvel később az áldozatok hozzátartozói lelkileg már erősebbnek tűntek, annak ellenére, hogy olyan pólót viseltek, amelyen a balesetben elvesztett gyerekeik képei és nevei voltak, de mint kiderült, a fájdalmuk csak erősödött az idővel. Ezen pedig az sem enyhített,

hogy egy évvel a per megindítása után még mindig az előkészítő fázisban tartott a veronai buszbaleset ügye.

A rokonok akkor abban bíztak, hogy tanúkat hallgatnak meg a tárgyalóteremben, vagyis megkezdődhet a per érdemi része, de csak az időt húzta a védelem. Négy hónappal korábban még arról sem esett szó, mi szerepel V. János sztárügyvédjének a buszsofőrről szóló beadványában, ahogy arról sem, amit az Origo írt meg először, miszerint egy nagyon fontos dokumentum eltűnt az olasz ügyészségről. Az, amelyikben az állt, hogy

V. János betegen vezette a gimnazisták buszát.

Eközben, átvitt értelemben, a tragédiának lett még egy áldozata. Az egyik, balesetet túlélő tanár 2019 végén halálos betegségben meghalt, mert sosem tudta feldolgozni a gyerekei elvesztését, akik vele együtt utaztak a buszban.

Megemlékezők mécsest gyújtanak az előző napon este történt buszbaleset áldozatainak emlékére a VI. kerületi Szinyei Merse Pál Gimnázium előtt 2017. január 21-én Fotó: Csanádi Márton - Origo

Emellett némi eredményt is elértek a szülők azzal, hogy az őket támogató, autópálya-áldozatokat képviselő olasz civil szervezetet nem sikerült a védelmet ellátó sztárügyvédeknek kizáratni a perből. Az olasz igazságügyi miniszter pedig úgy döntött, személyesen felügyeli a tárgyalás menetét,

mert kiemelten kezelik a magyarok buszbalesetének ügyét.

2020. január 24-én a bíró bejelentette, hogy legalább hat évvel rövidebb büntetésre számíthat V. János, mint amit a vádirat alapján kaphatott volna, és az is eldőlt, hogy a tárgyalás már nem tart sokáig. A pert márciusban akarták folytatni a veronai bíróságon, de a koronavírus-járvány átírta a tervet, végül 2020 júniusában megszületett az ítélet.

V. Jánost 12 börtönre ítélték, vagyis a maximumot kapta, amit a rövidített eljárásban megkaphatott, emellett örökre eltiltották a vezetéstől Olaszországban.

A döntés ellen a sztárügyvédei fellebbeztek, így került Velencébe az ügy, ahol tavaly októberben született meg a buszsofőrt hat évre elmarasztaló, jogerős ítélet.

Őrizetbe vették V. Jánost

Ahogy a Bors fogalmaz, a férfit azután fogták el, hogy a veronai ügyészség augusztusban nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellene. A lap olasz sajtóértesülésekre hivatkozva azt írja,

szombaton vették őrizetbe itthon és egy hét múlva adják ki Olaszországnak.

– idéztélk Alberto Polettinek, a közúti áldozatok hozzátartozóit tömörítő szervezet elnökének a szavait, aki már évekkel ezelőtt felajánlotta a segítségét az áldozatok hozzátarozóinak.

- tette hozzá Szendrei Endre, a baleset egyik halálos áldozatának nagybátyja, aki az elmúlt 5 évben aktívan küzdött azért, hogy a férfi megkapja a büntetését. A Bors úgy tudja, V. János kérelmezheti, hogy börtönéveit itthon tölthesse le, de csak azután, hogy megérkezett a számára kijelölt olasz börtönbe.