Apáti Bence: Feri és a sok kis törpicsek

Gyurcsány, Gyurcsány Ferenc, baloldal
Vágólapra másolva!
Apáti Bence írása az Origónak.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc nem először küld selyemzsinórt Karácsony Gergelynek.
Hősünk rutinos selyemzsinór-feladó, és ha Feri üzen, azt bizony illik nem félvállról, hanem komolyan venni, aki elflegmázza a DK elnökének a fenyegetőzéseit, azt nem is szokás komolyan venni a nyilvánosságban.

Gyurcsány annak idején úgy buktatta meg az őt felemelő Medgyessyt, hogy valószínűleg meg sem izzadt. Cseppmentesen, könnyedén puccsolta meg egykori mentorát.

Őt ezek a játszmák, ezek a harcok éltetik.
De kicsit előreszaladtunk...
Gyurcsány tegnap a Partizánban járt, ott beszélgetett Gulyás Mártonnal.
Sok mindenről.
Többek között Karácsony Gergelyről, és Márki-Zay Péterről, akinek a nevét egyetlen egyszer sem volt hajlandó kiejteni.
Persze, dehogy haragszik ő, dehogy sértődött meg a "jelöltre", Ferit nem olyan fából faragták, ugyan kérem, lárifári, az pedig mindössze csak a véletlen műve, hogy egyszer sem mondta ki Márki-Zay Péter nevét.

Szóval Gyurcsány beszélt, meg nyelt, ciccegett, töprengett, és nagyokat hallgatott, hisz ő nem egy holmi hebehurgya, hebrencs momentumos kölyök, aki csak úgy gondolkodás nélkül elkezd hadarni, hanem egy megfontolt államférfi, aki bizony igen sok mindent tud a miniszterelnökségről, meg a végtelen hosszúságú hatásszünetek erejéről.
És a tömegoszlatásról, meg a szemek kilövetéséről.
Ez utóbbi tulajdonságok azonban valamilyen megmagyarázhatatlan okokból kifolyólag nem kerültek szóba az interjú során.
Nem ezért fizetnek az amerikai szolgálatok.
Sebaj.

És Feri beszélt sok egyéb mellett az ellenzéken belüli erőviszonyokról is.
Ekkor volt egyébként a leginkább elemében;
pont úgy nézett ki, mint aki sokkal lelkesebb, szenvedélyesebb, ha az ellenzéken belüli sorrendről, a többi párt közti harcokról beszélhet; arról, hogy ki a valódi kakas a szemétdombon, mint akkor, amikor a kormány vagy Magyarország miniszterelnöke került szóba.

Régóta tartogathatta ezt a sok mindent, láthatólag óriási megkönnyebbülést okozott neki, hogy végre kiszakadthatott belőle, hogy az ellenzéki oldalon valóban igen sok töpörödött kis törpicsek van, akiknek ugyan nagy a hangjuk, meg sokat akarnak, de a legnagyobb bicepsze, meg tricepsze azért a DK-nak meg neki van, úgyis az lesz, amit ők mondanak, hiszen mindenkit lazán le tudnának és le is fognak nyomni.

Mondjuk mi erről - hogy a valódi főnök az ellenzéki térfelen Gyurcsány - alig másfél éve beszélünk, de hát mi fizetett szélsőjobboldali, ciszheteró, posztfasiszta propagandisták vagyunk, szerintük a férfiak se szülni, se menstruálni nem tudnak, úgyhogy akkor sincs igazunk, ha az van.
És, mint ahogy azt dolgozatom elején jeleztem, és ahogy ezt már sokadszorra láthattuk, gyilkos mosollyal a kirúzsozott szája szélén arról is szólt, hogy Karácsony valamit nem jól csinál a fővárossal.
"Gergő mögül úgymond elment a támogatás."
Mármint az ő támogatása.

És emlékezhetünk, a főpolgármester-választás előtt is hasonló módon hátrált ki Gergő mögül, szóval illik komolyan venni az elhangzottakat.
Gyurcsány egyébként nem részletezte, hogy pontosan milyen bajai vannak Karácsonnyal, de állítása szerint azért négyszemközt jól le szokta teremteni.
Ha tippelnem kéne, akkor ezeken a megbeszéléseken olyan dolgok szoktak elhangzani, hogy Gergő legyen kedves és kevesebbet hazudozzon, tudom is én a nyelvtudásáról, vagy arról, hogy ígérete ellenére, miért nem biciklivel, hanem a szolgálati autójával jár be dolgozni.

Amúgy ez közös pont az életükben, anno Feri sem futkározott túl sokáig, és mint ahogy azt láthatjuk, Geri sem lelkesedik már olyan nagyon a kerékpározásért.
Tőlünk azért persze elvárja, ezért is festet fel olyan sok biciklisávot, de azért ő maga, ha teheti, inkább a kocsikázást választja.
És hát, megteheti.

Persze Gergő szeret ezzel kapcsolatban is hazudozni; június 28-án például még azzal védekezett, hogy sérve van, és emiatt nem jár kerékpárral a kis híján eladott munkahelyére.
Ugyanakkor néhány napja egy Facebook-posztban már azzal dicsekedett, hogy végigtekerte a Budapest-Balaton kerékpárút első szakaszát.

Úgy tűnik ez valami speciális, hiperpasszív sérv lehet, ami kizárólag akkor jön ki a drága jó főpolgármester úrnak, ha korán reggel munkába kell elindulnia.
Meg, ha hideg van.
Esetleg, ha nagyon meleg.

Lényeg a lényeg, Gyurcsány ország-világ előtt megüzente a nagyvadnak, hogy csúnyán le lesz vadászva; simán benne van Feri paklijában, hogy a következő főpolgármester-választáson a DK nem Karácsony Gergelyt fogja támogatni.
És Feri ritkán szokott a levegőbe beszélni.

És bizony tetszik, nem tetszik, Gyurcsány a főnök.

Az lesz, amit ő mond.