Baloldali kampányfinanszírozási botrány: az internetes propagandaműsorukat is Amerikából pénzelték

Gulyás Márton aktivista ÁLTALÁNOS KULCSSZÓ SZEMÉLY vádlott
Budapest, 2018. február 22. Gulyás Márton, a Humán Platform aktivistája és társa, Varga Gergő (a képen nem látható) büntetőperük másodfokú tárgyalásán a Fővárosi Törvényszék tárgyalótermében 2018. február 22-én. A két férfi 2017. április 10-én a Sándor-palota előtti tüntetésen az épületre festékes flakonokat dobott. A bíróság első fokon gyorsított eljárásban közérdekű munka büntetéssel sújtotta a két férfit. MTI Fotó: Mónus Márton
Vágólapra másolva!
A régi indexesek új blogja terjengős interjút készített Gulyás Márton radikális baloldali aktivistával. Gulyás elismerte, hogy a baloldal adathalász cége, a DatAdat és a műsora között volt együttműködés. Azt is megtudhattuk, hogy már a műsora kezdetétől együttműködött a Bajnai-Ficsor-Szigetvári-féle céghálóval, tehát nem csupán az idei országgyűlési választási kampányban. A beszélgetés egy másik részében a radikális aktivista azzal büszkélkedett, hogy támogatta a műsorát az amerikai National Endowment Democracy (NED). Arról persze egy szót sem mondott, hogy a NED-et a washingtoni Kongresszus pénzeli, vagyis amerikai politikusok próbálták közel 100 ezer dolláros támogatással befolyásolni a magyar választások kimenetelét. 
Vágólapra másolva!

Gulyás Márton radikális baloldali aktivista videóinterjút adott a régi indexesek új blogjának, a Telexnek. Az interjú nagy része abból állt, hogy a Telex munkatársa dicsérte Gulyás tevékenységét, de egy-egy ponton érdekes információkat is meg lehetett tudni a terjengős, baráti jellegű beszélgetésből.

Gulyás Márton Forrás: MTI/Mónus Márton

A legérdekesebb rész az volt, amikor 40:56-tól a beszélgetés egy Átlátszó-cikkre terelődött, amelynek lényege, hogy

a baloldal adathalász cége, a DatAdat és a Gulyás-féle Partizán között volt együttműködés, ennek keretén belül pedig az adathalászok hozzáférhettek a Partizán „like-olóinak" adataihoz.

Válaszában a radikális baloldali aktivista utóbbit tagadta.

A DatAdattal való együttműködésről Gulyás annyi konkrétumot árult el, és most idézzük őt szó szerint:

A radikális baloldali aktivista tehát

elismerte, hogy együttműködött a baloldali adathalászcéggel és nem csupán az idei választási kampány időszakában, hanem már jóval korábban is.

Arról nem beszélt Gulyás, hogy ez a kooperáció pontosan mikor kezdődött, de mivel a műsora 2018 őszén indult, így vélhetően akkor. A műsornak volt egy elődje, a 2015-ben indult, szélsőbaloldali Slejm – A torkon ragadt politika.

Mit kell tudni a DatAdat-botrányról?

A Magyar Nemzet már 2020 márciusában írt a DatAdat és a Partizán együttműködéséről egy másik baloldali propagandamédium, az Ezalényeg.hu kapcsán: „az Ezalényeg.hu Adatvédelem menüpontja alatt található szöveg egyes mondatai megegyeznek olyan oldalak adatvédelmi tájékoztatóinak szövegével, amelyeken bevallottan a DatAdat Kft. az adatkezelő". Ez utóbbira példaként az Átlátszóra hivatkozva a Magyar Nemzet kiemelte a Gulyás Márton-féle Partizán egyik oldalát is. A pestipartizan.eu nevű oldalról van szó, ami már nem elérhető.

A Magyar Nemzet megjegyezte:

a DatAdat célja egy olyan adatgyűjtés, amelyből profiloknak és elkülönített célcsoportoknak politikai kampányüzeneteket lehet célba juttatni.

A Kontra 2022 februárjában írt arról, hogy a DatAdat Professional Kft. finanszírozta Márki-Zay Péter akkori baloldali miniszterelnök-jelölt Google-hirdetéseit. Március végén az Index írt egy leleplező riportot a DatAdatról.

Forrás: Kontra

A dolog lényege, hogy Ficsor Ádám 2016-ban hozta létre a DatAdat Professional Kft. nevű adathalász céget, ebbe rá egy évre Bajnai Gordon volt miniszterelnök vásárolta be magát.

Ficsor Ádámról tudni kell, hogy előbb Gyurcsány Ferenc bukott miniszterelnök kabinetfőnöke volt, majd Bajnai kormányában a titkosszolgálatokat felügyelő miniszter lett.

Ficsor Ádám az igazgatója továbbá a papíron Észtországban bejegyzett DatAdat OÜ-nek. Datad.at néven egy osztrák fiókvállalatot is létrehoztak, amelynek bécsi székhelye Ficsor Ádám lakcíme is egyben. Az Index információi szerint Bécsből segítették a magyar baloldal kampányát egy hatalmas létszámú datadatos csapat. A céghálóban jelen van a Datapraxis OÜ is, amelynek Szigetvári Viktor az igazgatója és társalapítója.

Szigetvári korábban Gyurcsány államtitkára és Bajnai kabinetfőnöke volt, majd az Együtt nevű, azóta már megszűnt baloldali pártot vezette.

A Kontra egy korábbi cikke alapján a DatAdat meglehetősen bonyolult céghálójában feltűnik Soros egyik közeli brit szövetségese, Paul Hilder is, aki az openDemocracy.net nevű, OSF által támogatott médiaplatform alapítója.

Ahogy arról az Origo már több alkalommal beszámolt, a DatAdathoz kötődik az idei országgyűlési választások előtt kirobbant SMS-botrány.

A baloldal kampánycsapatától tömegesen kaptak szavazásra buzdító SMS-eket olyan személyek is, akik soha nem adták meg az elérhetőségüket semmilyen politikai szervezetnek.

Ez volt eddig a legnagyobb adatvédelmi botrány Magyarországon.

Fontos kiemelni, hogy

a választási kampányban Bajnai Gordon Londonban találkozott Márki-Zay Péterrel.

Márki-Zay Péter és Bajnai Gordon Forrás: Origo

Érdekességként megjegyzendő, hogy az Index információi alapján a DatAdat Professional Kft. fizette Márki-Zay és csapata számláját egy vecsési étteremben.

Gulyás Márton beszélt arról, hogy kapott amerikai támogatást

A beszélgetés egy másik részében a radikális baloldali aktivista – anélkül, hogy a telexes kérdezte volna –

azzal büszkélkedett, hogy támogatta a műsorát az amerikai National Endowment Democracy (NED).

Arról persze egy szót sem mondott és nyilván a telexes sem kérdezte, hogy

a National Endowment Democracyt a washingtoni Kongresszus finanszírozza, magyarán: az amerikai adófizetők pénzéből amerikai politikusok működtetik azt a szervezetet, amely a pénzügyi támogatás által befolyásolni igyekezett a magyar választások kimenetelét.

Február 27-én ezzel kapcsolatosan a Partizán szó szerint ezt posztolta: „a választási roadshownk és az ehhez szükséges kamion bérleti díját, a technikai eszközök és a stáb költségeit a támogatóink és előfizetőink mellett a National Endowment for Democracy (NED) által biztosított 98 000 USD támogatás teszi lehetővé".

Egyébként

a Helsinki Bizottságot is támogatja a NED.

Arról, hogy egy másik amerikai szervezet,

az Action for Democracy közel kétmilliárd forintnyi dollárral támogatta a baloldal kampányát, a videóban egy szó sem hangzott el.

Így azt sem tudhattuk meg, hogy abból Gulyás bármilyen formában részesült-e vagy sem.