A vizitdíj mellett kampányolt Gyurcsányék árnyékminisztere

Vágólapra másolva!
Már 2008-ban is a vizitdíj mellett kampányolt Komáromi Zoltán, a Gyurcsány-párt egészségügyi árnyékminisztere. Cikksorozatunk befejező részéből az is kiderül, hogy Gyurcsány Ferencék a mai napig nem mondtak le a fizetős egészségügy bevezetéséről.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferencék egészségügyi árnyékminisztere nem csak a kórházbezárásokat és egyes létfontosságú osztályok megszüntetését célzó nyilatkozataival tűnt fel a nyilvánosságban, a DK-s háziorvos már 2008-ban fő szervezője volt a vizitdíj megtartásáért indított aláírásgyűjtésnek. A vizitdíj2008.doctor.hu honlapon közzétett kiáltványukban akkor úgy fogalmaztak: „Köszönjük az elmúlt 4 hétben kifejtett aktivitásukat, amivel egy ilyen újszerű, talán szokatlan formában ki tudták fejezni véleményünket és szolidaritásunkat a vizitdíj megtartása mellett... El kell ismernünk, a vizitdíjnak köszönhetően a háziorvosok bevétele átlagosan közel harmadával növekedett... Ha elegen leszünk, talán meg tudjuk védeni azt, amit már megszereztünk. Talán elég egy kattintás ahhoz, hogy ne vegyék vissza a vizitdíjat!"

Komáromi Zoltán és Gyurcsányné

Komáromi akkor, bár egyszerű háziorvosnak adta ki magát, valójában

a Gyurcsány-kormány egészségügyi minisztere által kinevezett országos háziorvosi szakfelügyelőként gyűjtötte alárendeltjei aláírását a vizitdíj mellett.

A honlap tanúsága szerint a kezdeményezést így is mindössze 384 orvos és 3337 állampolgár támogatta. A vizitdíj az orvosok nagy részét is rendkívüli módon felháborította, többen megtagadták, hogy beszedjék a pénzt a betegektől.

Az ügy előzménye az volt, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette balliberális kormány 2007-ben a költségvetési hiány csökkentéséért többek között az egészségügyben és az oktatásban is extra díjakat vezetett be. Erre válaszként

a Fidesz–KDNP népszavazást kezdeményezett a vizitdíj, a képzési hozzájárulás és a kórházi napidíj megszüntetéséért.

A referendum – amit 2008 márciusában rendeztek meg – 50,51 százalékos részvétel mellett érvényes és eredményes volt.

Mindhárom kérdésben elsöprő többséggel, 82 százalék körüli eredménnyel a díjak eltörlése mellett voksoltak az emberek.

A Gyurcsány-párt azonban a mai napig nem mondott le az emberek megsarcolásáról, erre utal az is, hogy idén év elején a választási kampány hajrájában egy lapinterjúban Komáromi úgy fogalmazott: „2007-ben a vizitdíj egy jó eszköz volt arra, hogy a túlterhelt ügyeleteket, háziorvosi és járóbeteg-ellátásokat a kapacitások jobb kihasználására sarkallja. Gondoljunk bele, hogy ez egy háziorvosi praxisban 180-200 ezer forint pluszt jelentett havonta. Csökkent a zsúfoltság is, viszont sokkal több beteget tudtak ellátni."

A Gyurcsányné által vezetett árnyékkormány egészségügyi miniszterének cikksorozatunkban bemutatott megnyilvánulásai tehát azt jelentik, hogy kormányzati pozícióban bezárnák a kórházak kétharmadát, megszüntetnék a kisebb intézményekben az olyan létfontosságú osztályokat mint a szülészet és a traumatológia, és akár 50 kilométert is kellene utaznia a kórházig egy infarktusos betegnek, vagy egy szülő nőnek. Ezen kívül bevezetnék a fizetős egészségügyet, ismét vizitdíjat kérnének a betegektől.