Kiválóak Horvátország és Magyarország katonai kapcsolatai

SZALAY-BOBROVNICZKY Kristóf
Budapest, 2022. július 16. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a katonák és a hivatásos rendvédelmi dolgozók illetményemeléséről tartott sajtótájékoztatón Budapesten, a Hősök terén 2022. július 16-án. Az illetményeket két lépcsőben, szeptemberben, majd 2024 januárjában emelik újra. MTI/Kovács Anikó
Vágólapra másolva!
Kiválóak Horvátország és Magyarország katonai kapcsolatai - mondta a honvédelmi miniszter, miután megbeszélést folytatott horvát partnerével csütörtökön Budapesten.
Vágólapra másolva!

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kiemelte: ennek a kapcsolatnak az egyik legfontosabb eleme a székesfehérvári székhelyű Közép-Európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság (HQ MND-C), amelyet Horvátország és Magyarország közösen hozott létre 2020-ban, és amelyhez tavaly Szlovákia keretnemzetként csatlakozott.

A régió három vezető országa a NATO itteni katonai irányításának záloga, működtetője. Mi ismerjük a legjobban a régiónkat, ezen a három nemzeten keresztül tudja a NATO a katonai érdekeit és védelmi műveleteit irányítani - mondta.

A miniszter szólt arról is, természetes, hogy a horvát az első külföldi védelmi miniszter, akit kinevezése óta fogad, hiszen 30 évesek a diplomáciai kapcsolatok, de a közös történelem, kultúra ennél hosszabb időre nyúlik vissza, és az aktuális kapcsolatok is indokolják ezt.

Magyarország mindig elkötelezett volt Horvátország mellett - jelentette ki.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta, a horvát védelmi miniszterrel áttekintették az ukrajnai háború körülményeit. Felidézte, a háború kitörését követően - a NATO keleti szárnyának megerősítése érdekében - Magyarországon is felállt egy harccsoportot, amelyben 80 horvát katona szolgál, ebből 60-an jelen vannak Várpalotán a Brave Warrior 2022 hadgyakorlaton, amelynek bemutatóját a két miniszter csütörtökön megtekinti.

Tárgyaltak a nyugat-balkáni biztonsági helyzetről is: a koszovói térségben a KFOR magyar parancsnoksággal működik, és mindkét ország a Nyugat-Balkán biztonságának zálogaként tekint az Európai Unió ALTHEA E műveletére, amely szintén magyar részvétellel működik.
A miniszterek egyetértettek abban is, hogy az illegális migráció egyre inkább veszélyezteti Európa biztonságát.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf felidézte, Magyarország 2017-ben történetének egyik legnagyobb haderőfejlesztési programjába kezdett, amelyet a globális gazdasági válság ellenére folytat.

Megjegyezte, kifejezetten hangsúlyt fektetnek a magyar védelmi ipar fejlesztésére. A horvát védelmi ipar is fejlett és fejlődik, és megvizsgáltuk a lehetőségét, hogy a két ország egymásra támaszkodva hogyan tudja folytatni a fejlesztéseket - mondta.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter szerint erősödik az együttműködés Horvátországgal Forrás: MTI/Kovács Anikó

Hangsúlyozta: a haderőfejlesztés a béke záloga, mert a békéhez erő kell.

Mario Banozic, Horvátország védelmi minisztere kiemelte: Magyarország és Horvátország mint szomszédos országok, EU-tagok és felelős NATO-szövetségesek, nagyon sok közös kihívásban és érdekszférában osztoznak. Kétoldalú kapcsolatunk nagyon fontos része a védelmi együttműködés - tette hozzá.

Elmondta: a megbeszélésen véleményt cseréltek az aktuális témákról, mindenekelőtt a jelenlegi biztonsági helyzet összetettségéről, az Ukrajnára irányuló orosz agresszióról és az ehhez kapcsolódó következményekről, az európai biztonságra gyakorolt hatásukról és a globális biztonsági helyzetről.

Emlékeztetett rá: válaszul az Európában kialakult biztonsági kihívásokra és a megromlott biztonsági helyzetre, a NATO tagállamok elhatározták, hogy megerősítik a válaszlépések álláspontját és a kollektív védekezés lehetőségeit. Kiemelte a négy új többnemzeti harcoló alakulat megalakulását, amelyekből az egyik Magyarország területén állomásozik, és amelyben a Horvát Köztársaság fegyveres erőinek tagjai is feladatokat látnak el.

Mario Banozic jelezte: találkozni fog a horvát kontingens 60 tagjával, és találkozik a Horvát Köztársaság fegyveres erőinek azzal a húsz katonájával is, akik részt vesznek a székesfehérvári többnemzeti hadosztály-parancsnokság munkájában.

Közös fellépésünk ebben a két NATO-kezdeményezésben igazolja közös elkötelezettségünket a kollektív védelem megerősítésében és a szövetségi feladatokban - jelentette ki.

A miniszter elmondta, tárgyaltak az együttműködésről és közös erőfeszítéseinkről az EU-s kezdeményezések kapcsán, így a Stratégia iránytűről, a PESCO projektről és az Európai védelmi alapról. Kiemeltük az EU-NATO kapcsolatok további erősítését és szükségességét, valamint az Európai Unió részvételét azokban a folyamatokban, amelyek hozzájárulnak a régió stabilitásának megtartásához - fogalmazott.

A horvát védelmi miniszter hangsúlyozta: a kétoldalú védelmi együttműködés számos területen sikeres. Külön hangsúlyt kapott a légierő, a szárazföldi erők és a speciális erők közös kiképzése és együttműködésük a speciális erők regionális parancsnokságának keretein belül - mondta.