Újabb részletek derültek ki a Fenyő-gyilkosságról

Gyárfás Tamás tárgyalás,  Marko utca 27., Budapest, 2022. szeptember 27., 09.27.
Vágólapra másolva!
Tovább folytatódott Gyárfás Tamás tárgyalása a Fővárosi Törvényszéken Kovács Lajos nyugalmazott rendőrezredes meghallgatásával, aki Fenyő-gyilkosság után éveken keresztül nyomozott az ügyben. Elmondta, hogyan került gyanúba Gyárfás Tamás és Portik Tamás. A vád szerint a korábbi, baloldali médiavállalkozó adott megbízást vetélytársa, Fenyő János meggyilkolására Portiknak, aki végül egyik emberét, Jozef Rohácot bérelte fel a merényletre.
Vágólapra másolva!

Gyárfás Tamás korán, már 8 óra után pár perccel megérkezett a Fővárosi Törvényszékre az eddigiekhez hasonlóan sötét öltönyben és egy nagy aktatáskával együtt. Portik Tamást a mai tárgyalásra is online kapcsolták be. Tasnádi Pétert is beidézték, ő pár perces késéssel érkezett meg. Tasnádi Péter volt feleségét online akarták bekapcsolni a tárgyalás elején, de ezt technikai okok miatt nem sikerült nekik.

Gyárfás Tamás Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az első tanú a már nyugdíjas rendőr ezredes Kovács Lajos volt, aki Fenyő János meggyilkolásának ügyében nyomozott. Háromszor hallgatták meg eddig a nyomozás során tanúként. Az ügyész ma arra kérte, foglalja össze, mit tud az ügyről. A nyomozó elmondta, hogy 1998-tól foglalkozott vele, azóta, hogy megalakult a „döglött ügyek osztálya". 2002-ben meg kellett szakítani a Fenyő-gyilkos utáni hajszát, mert akkor történt a híres móri mészárlás. Aztán elárulta, hogy két évvel később valaki olyan olyan vallomást tett a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatban, ami miatt újra megnyitották az aktát.

Kovács Lajos elmondta, tudták, Fenyő Jánosnak sok ellensége volt, és közülük többnek is érdekében állt a halála.

Gyárfás Tamás és Fenyő János ellenséges viszonyával is tisztában voltak, ami bőven visszanyúlt a merényletet megelőző időkre és egyben sejtették, hogy a gyilkos külföldi lehet, mivel nem félt eltakaratlan arccal sétálni az utcán a támadás után.

A helyszínelés és a gyilkosság részleteinek tudatában abban is teljesen biztosak voltak, hogy nem egy rögtönzött támadás volt, hanem előre megtervezték.

Aztán a nyomozó elmondta, amit eddig is tudtunk, hogy a fegyveren nem volt semmilyen visszakövethető nyom, és kocsival követték Fenyő Jánost. Gyárfás Tamás mindeközben keresztbe tett lábakkal ült.

Kovács Lajos, korábbi nyomozó Fotó: Csudai Sándor - Origo

Kovács Lajos nyomozó vallomását ekkor előbb Gyárfás Tamás zavarta meg, mert egyszer felcserélte a nevét Fenyő Jánoséval véletlenül, amiért a nyomozó elnézést kért, majd Tasnádi Péter volt felesége miatt szakadt meg a beszámoló. A nőt sikerült bekapcsolni a tárgyalásba.

Aztán a híres nyomozó kitért arra, hogy Gyárfás Tamás először Tasnádi Pétert bízhatta meg a merénylet elkövetésével, majd azt mondta, hogy ez egy olyan ügy volt, amiben az érintett bűnözői körből mindenki hazudott a rendőrségnek.

Itt több nevet is felsorolt és köztük megemlítette Tasnádi Pétert és volt feleségét, TJ-t is, aki nem akart szóbaállni a rendőrökkel, amíg nyomoztak az akkori férje ellen.

Sok szál vezetett az albánokhoz

Aztán az is világosság vált, hogy Fenyő halála után több mint egy héttel megtalálták azt az autót, amivel a támadás előtt követték az áldozatot. A rendszáma alapján megkeresték a tulajdonosát, aki elmondta a rendőröknek, hogy korábban egy lakodalomban feltörték az autóját és kilopták belőle az iratait.

Mint kiderült, ezekkel az iratokkal vette meg valaki az autót.

Kovács Lajos Fotó: Csudai Sándor - Origo

Azt is Kovács Lajos nyomozónak sikerült kiderítenie, hogy két férfi törte fel az autót és a nevüket is tudta. Az autótolvajok beismerő vallomást tettek, amelyből kiderült, hogy az iratokat egy helyi férfinak adták el, aki abból élt, hogy lopott okmányokat adott el bűnözőknek Budapesten. A rendőrök ezt a férfit is megtalálták, aki a különös név miatt emlékezett az iratokra. Kiderült, hogy egy albán férfi vásárolta meg tőle egy közvetítőn keresztül. Ez a szál is Salihi Meadhoz, becenevén Albán Misihez vezette a rendőröket.

Ekkor úgy gondolták, hogy Fenyő János tartozhatott az albánoknak, ezért gyilkolták meg, de később kiderült, hogy ez nem így volt.

Portikot a barátnője keverte gyanúba

Portik Tamás együtt élt az akkori barátnőjével. A nő anyja megkereste Kovács Lajosékat, mert azt állította, hogy teljesen elidegenítette a lányát a családjától. A nyomozó először nem gondolta, hogy ennek bármi köze lesz a Fenyő-gyilkossághoz, csak udvariasságból hallgatták meg az asszonyt, aki egy olyan történetet mondott el nekik, amely nagyban megváltoztatta a nyomozás irányát. A történetből kiderült, hogy Portik Tamás és Gyárfás Tamás ismerik egymást, sőt, Portik a barátnőjével egy olyan lakásban élt, amit Gyárfástól bérelt. Az asszony azt is elárulta, hogy egyszer a lánya és Portik egy ebédmeghívás miatt elment a médiavállalkozóhoz, ahol a nőt leültették a kanapéra, Portik és Gyárfás pedig elment egy másik szobába egymással "tárgyalni".

Azt Kovács Lajos már nem tudta megmondani, hogy ez Fenyő János meggyilkolása előtt vagy utána történt. A vallomás után Portik Tamást behívták a rendőrségre. Három-négy óráig faggatták, arra akartak rájönni, milyen kapcsolatban volt Gyárfás Tamással. Mint később kiderült, Portik rögzítette a beszélgetést.

Gyárfás Tamás Fotó: Csudai Sándor - Origo

Többen is felmérték a terepet, de Tasnádi nem fizetett

Kovács Lajos úgy tudja, hogy

többen voltak Fenyő János otthonánál felmérni a terepet, de az előkészületek minden esetben megszakadtak, mert Tasnádi Péter megtartotta a pénzt.

Az albán szálat továbbra is fenntartották, de abban szinte már biztosak voltak, hogy Gyárfás Tamás volt a felbujtó. Később, amikor már TJ hajlandó volt beszélni a rendőrökkel, az is kiderült, hogy ő maga tette be a Tasnádi Péterrel közös otthonukban lévő széfbe a pénzt, amit Gyárfástól kaptak. Azt is elmondta, hogy Las Vegasban voltak, amikor maga a merénylet megtörtént.

Amikor Tasnádi meghallotta a hírt azt mondta neki, hogy Gyárfás azt hiszi, ő ölette meg.

Ekkor megbizonyosodtak róla, hogy Tasnádi csak pénzt csalt ki Gyárfástól, de végül az ő emberei támadták meg Fenyő Jánost. Gyárfás Tamás két részletben fizetett neki 10 millió forintot. Kovács Lajos elmondása szerint ekkor ő már ki akarta hallgatni Gyárfást, de nem kapott rá engedélyt, mert nem volt ellene kézzelfogható bizonyítékuk.

Gyárfás Tamás Fotó: Csudai Sándor - Origo

Amikor Gyárfás Tamás megtudta, hogy a rendőrségnél szóba került a neve, ő maga ment be hozzájuk az ügyvédjével együtt.

Ott elmondta, hogy valóban adott Tasnádinak 10 millió forintot, de azt tagadta, hogy Fenyő meggyilkolásáért tette volna. Ragaszkodott hozzá, hogy korábbi, baráti szívességekért adott neki kölcsön.

Ezek után egy 10 perces rövid szünetet tartottak, majd az ügyésznő kérdéseket tett fel Kovács Lajosnak a vallomásával és az üggyel kapcsolatban. Megemlítette Gyárfás Tamás korábbi nyilatkozatait, ami szerint a nyomozó üldözte őt. Ezt Kovács Lajos határozottan elutasította azzal, hogy ő nem utálja Gyárfás Tamást, őt csak az ügy megoldása érdekelte.

Póta Péter bíró is megkérdezte Kovács Lajostól, hogy elfogult-e Gyárfás Tamással, amire a nyugdíjas nyomozó megint nemmel felelt és azt is tagadta, hogy bárkitől hamis vallomást akart volna kicsikarni. Az ebédszünet után Gyárfás Tamás ügyvédje tett fel kérdéseket Kovács Lajosnak. Legfőképp a korábbi vallomásaira kérdezett rá. Arra, hogy bizonyos információk valóságágosságának kellőképpen utánajárt-e, valamint arra, látott-e személyesen különböző iratokat és mit tud azokról. Ezekre Kovács Lajos felemás válaszokat adott, nem emlékezett mindenre 20 év távlatából.

Ahogyan azt korábban megírtuk, Gyárfás Tamás az 1990-es évek meghatározó jelentőségű médiavállalkozója volt, akárcsak Fenyő János, aki egy videókazettákat terjesztő és egy napilapot kiadó gazdasági társaságnak – a VICO Rt.-nek – is vezérigazgatójaként tevékenykedett. Kettejük között a rendszerváltás után üzleti és hatalmi harc alakult ki.

A vádirat szerint Gyárfás Tamás 1997-ben elhatározta, hogy a játszma végleges lezárása érdekében megöleti Fenyő Jánost.

Ezért szeptemberében megbízta Tasnádi Pétert, aki 12 millióért el is vállalta, majd a felét előre el is kérte, a "munkát" viszont nem végezte el. Ezek után Gyárfás Tamás Portik Tamáshoz fordult, aki az Aranykéz utcai robbantás miatt is elítélt Jozef Rohácot bízta meg a feladattal. Rohácot már elítélték Fenyő meggyilkolása miatt, mivel a DNS-ét hátrahagyta a tetthelyen 1998. február 11-én, miután a 2. kerületi Margit körút és a Margit utca sarkánál agyonlőtte a kocsijában, piros lámpánál vállalkozó Fenyő Jánost. A tárgyalás csütörtökön folytatódik.