Egyre jobban belezavarodik Márki-Zay Péter a kétmilliárd körüli amerikai kampánytámogatásos botrányába

MZP, Márki-Zay Péter, tüntetés, tiltakozás, Jászai Mari tér, Budapest, KATA változás, KATA adó, KATA
Vágólapra másolva!
A baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter egyre jobban belekeveredik a kampányfinanszírozási botrányába. A tisztánlátásban nem segít sem a baloldali politikusnak a napokban, az ATV-ben adott interjúja, sem az általa közzétett főkönyv, amely elvileg éppen a kampányfinanszírozási botrányát hivatott tisztázni, ez azonban nem sikerült.
Vágólapra másolva!

Márki-Zay Péter kampányfinanszírozási botránya szombaton kezdődött, amikor a baloldali politikus egy podcastben arról beszélt, hogy

Amerikából három-négy alkalommal több száz millió forint érkezett az általa vezetett MMM részére, még júniusban is.

A politikus kedd este az ATV-nek nyilatkozott a téma kapcsán. Azt mondta, hogy az MMM pártokat nem finanszírozott.

Elismerte viszont, hogy az Action for Democracy nevű amerikai alapítvány támogatta az általa alapított MMM-et, bár szerinte ez nem minősül pártfinanszírozásnak, mivel az MMM hivatalosan civil szervezetként van bejegyezve.

Márki-Zay az ATV-ben arra kérdésre válaszolva, hogy „mennyi költöttek el", szó szerint azt felelte:

„több milliárd, összességében véve 2 milliárd fölött van szerintem amit elköltöttünk", a múlt péntek óta kint van az MMM oldalán és a saját honlapján is az a 42 ezer soros főkönyv, amit le kell adjanak.

Arra kérdésre válaszolva, hogy mi van a főkönyvben, Márki-Zay azt mondta, hogy „ez egy anonimizált főkönyv, viszont csak a kategóriák vannak feltüntetve, az, hogy ki adta, vagy, hogy ebből melyik cégnek fizettek ki, nincs feltüntetve".

Tehát a legfontosabb információk hiányoznak a főkönyvből, nevezetesen: ki adta, mennyit adott és ebből kinek mit fizettek ki.

Amikor a műsorvezető rákérdezett a konkrét összegre, utalva a 2 milliárdos adományra, Márki-Zay azt mondta, hogy

A bukott baloldali politikus tehát összevissza beszélt, ennek alapján nem lehet megállapítani, hogy mégis mennyi pénz érkezett Amerikából.

A műsorvezető megkérdezte, hogy júniusban miért jöttek pénzek?

Erre azt felelte, hogy a már említett Action for Democracy-tól júniusban érkezett több mint 400 millió forint, amit a számlák utólagos kifizetésére használtak fel.

Az állítólagos kifizetések után megmaradt közel 100 millió forint.

A műsorvezető felvetette, hogy ha a feljelentés nyomán indul egy nyomozás, akkor Márki-Zayék tudják-e bizonyítani, hogy az amerikai pénz ottani magyar állampolgároktól származik?

A baloldali politikus ennél a résznél ismét belekeveredett a saját hazugságába.
Azt válaszolta:

A szerződés időbeli hatályáról semmit nem mondott, azaz nem tudhattuk meg, hogy az meddig hatályos.

A műsorvezető közbevágott, hogy akkor az Action for Democracy tudja ezt bizonyítani?

Márki-Zay azt mondta, hogy Action for Democracy feladata, hogy kitől és hogyan gyűjtik, az MMM feladata pedig ennek az elköltése.

A beszélgetés legelején Márki-Zay viszont kijelentette, hogy az amerikai pénz az Egyesült Államokban élő magyar állampolgároktól érkezett.

Magyarán:

a baloldali politikus vagy nem tudja, hogy kiktől érkezett a pénz, vagy egyszerűen hazudik.

A Márki-Zay által elmondottakból arra lehet következtetni, hogy akár nem magyar állampolgárok is adományozhattak a kampányára, ezt a feltevést ugyanis a baloldali politikus nem cáfolta meg.