Megbukott a baloldali sikerprojekt a II. kerületben

ÖRSI Gergely
Budapest, 2020. február 7. Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere az Ostrom 75 című kiállítás sajtótájékoztatóján az I. kerületi városházán 2020. február 7-én. Közös kiállítással emlékezik Budapest 1944-es ostromára az I., a II. és a XII. kerület önkormányzata. A tárlat február 8-tól 11-ig öt helyszínén, a Kapisztrán téren, az Ördögárok mellett az Akadémia Parknál, a Széll Kálmán téren, a Széna téren és a Városmajorban nyolcvan fényképen mutatja be az ostrom napjait. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Csaknem havi egymillió forintot költenek a II. kerületben a Margit negyed kommunikációjára, azonban a projekt eddig korántsem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Őrsi Gergely balliberális polgármester szerint 235 pályázatot nyújtottak be az üres önkormányzati épületek hasznosítására, a Magyar Nemzet információi szerint azonban szeptember elején mindössze három bérlő fizetett bérleti díjat az önkormányzatnak. Nagyjából havi 5,5 millió forintot bukik a kerület a 2020-ban útjára indított programon.
Vágólapra másolva!

Két év alatt sem sikerült az Őrsi Gergely (Momentum–DK–MSZP–Párbeszéd–LMP) vezette baloldali önkormányzatnak látható eredményt elérnie a Margit negyed nevű revitalizációs projektben, ami ráadásul havonta milliókba kerül a II. kerületnek. Idén májusban a balliberális kerületvezető még arról beszélt, hogy első lépésben az üres önkormányzati helyiségeknek kerestek kedvezményes bérleti díjkonstrukcióban olyan bérlőket, akik élettel telítik meg a térséget. Összesen 235 pályázat futott be, és végül az üres önkormányzati helyiségeken kívül más helyek is gazdára találtak.

A Margit-projekt célja eredetileg az volt, hogy újra vonzóvá tegye a Margit körutat, valamint bevonja az ennek megfelelő kereskedelmi és szolgáltatási profilt, ezzel segítve a környék felzárkózását az aktívabban funkcionáló szomszédos kerületrészekhez, azaz hogy megtöltse élettel Buda kapuját. A nagyratörő tervek ellenére a Magyar Nemzet információi szerint két év alatt mindösszesen nyolc helyiségre sikerült bérleti szerződést kötni.

Őrsi Gergely, a II. kerület baloldali polgármesterének a projektje csúfosan megbukott Forrás: MTI/Illyés Tibor

Értesüléseik szerint

a program alakulása nemcsak abból a szempontból veszteség a baloldali önkormányzatnak, hogy nem jönnek létre új beruházások a Margit körút környékén, hanem a kerület súlyos milliókat kénytelen fizetni a tétlenség miatt.

Az eddig megkötött bérleti szerződések alapján havonta 936 498 forintot szedhet be az önkormányzat a projektben részt vevőktől. Ezzel szemben a 2020 óta felmondott bérletek miatt 4 669 424 forintnyi veszteség érte az önkormányzatot. Mindez pedig azt jelenti, hogy havonta 3 732 926 forint mínuszt „termel" a Margit-projekt az önkormányzatnak, ha csak a bérleti pénzeket nézzük.

Ráadásul a pontos számítást tovább bonyolítja, hogy a korábban említett nyolc bérlő közül csupán hárman fizetnek bérleti díjat. Tehát a számolt több mint 3,7 millió forintos havi mínusz lényegesen több lehet a nem fizető bérlők miatt. A lap úgy tudja, havi szinten 130 ezer forintnyi bérleti díj folyik be, míg nagyjából nyolcszázezer forint nem folyik be a kasszába. Tehát a veszteség a kerületben 4,5 millió forint minden hónapban.