Nemzeti konzultáció indulhat a szankciókról

KOCSIS Máté
Budapest, 2022. április 27. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője nyilatkozik a sajtónak az Országgyűlés alakuló ülését előkészítő második tárgyalás után az Országházban 2022. április 27-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A Fidesz és a KDNP frakció arra kérte a kormányt, hogy induljon nemzeti konzultáció az energiaszankciók kérdésében. Brüsszel nem ezt ígérte, a szankciók kárt okoznak a gazdaságokban és a háztartásokban egyaránt, a megnövekedett energiaárak gazdasági visszaeséshez vezethetnek. Az őszi ülésszakon azon kell dolgozni, hogy ne legyenek szankciók – mondta Kocsis Máté a kormánypártok frakcióülését követő sajtótájékoztatón. Egyetlen más országban sem kérték ki az emberek véleményét a szankciókról, csak mi tesszük ezt meg - hangsúlyozta a Fidesz frakcióvezetője. Kocsis Máté azt is hozzátette: törvényellenes és elfogadhatatlan a baloldal illegális amerikai kampányfinanszírozása, ezért nemzetbiztonsági bizottsági ülést kezdeményeznek.
Vágólapra másolva!

"A kormánypártok frakciói szokás szerint találkoztak és megvitatták a legfontosabb ügyeket. Nem meglepő módon ezek most a szankciókhoz kapcsolódnak" – közölte Kocsis Máté a kormánypártok kihelyezett frakcióülése közben tartott sajtótájékoztatón, Balatonalmádiban. A Fidesz frakcióvezetője hozzátette:

- írja a Magyar Nemzet.

Kocsis Máté kiemelte, hogy Oroszország sokkal gazdagabb lett, Európa pedig szegényebb. Megjegyezte, hogy Oroszország 158 milliárd euró bevételre tett szert, amiből 85 milliárdot az európai uniós polgárok fizettek ki.

Az őszi ülésszakon azon kell dolgozni, hogy ne legyenek szankciók – fogalmazott a frakcióvezető. Kiemelte:

A két frakció arra kérte a kormányt, hogy induljon nemzeti konzultáció az energiaszankciók kérdésében. Ez egyedülálló dolog, egyetlen más országban sincs ilyen.

"Nincs rendjén, hogy a szankciókról csak a brüsszeli elit dönthetett. Az emberek megkérdezése azért is fontos lesz, mert minél tovább húzódik ez a vita, annál nagyobb károkat fog okozni" – rögzítette Kocsis Máté.

Simicskó István jelezte: az alapvető problémák a háború, valamint az arra adott rossz brüsszeli válaszok miatt van.

– emlékeztetett a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője. Simicskó István beszámolt róla, hogy Navracsics Tibor a KDNP frakciójában folytatja a munkát, mostanra pedig elhárultak ennek a technikai akadályai.

Nekünk az is fontos, hogy a nagy stratégiai célok, mint a családtámogatások, ne álljanak le, ezek pedig a ciklus közepétől, 2024-től ismét bővülni fognak

– rögzítette a kereszténydemokrata politikus.

Kocsis Máté azt is bejelentette, hogy a kormánypártok frakcióvezetői kezdeményezni fogják, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága tekintse át a baloldali pártok külföldi kampánytámogatásának ügyét.

- mondta.

Az elmúlt harminc év egyik legdurvább ilyen típusú politikai botrányával állunk szemben - jelentette ki, hozzátéve: törvény tiltja azt, hogy a pártok külföldről elfogadjanak támogatásokat.