Orbán Viktor: A bevezetett szankciók Európának is óriási károkat okoznak

ORBÁN Viktor, ORBÁN Viktor,  Országgyűlés, Orbán Viktor,  Orbán Viktor miniszterelnök, Parlament, 2022.09.26.
Budapest, 2022. szeptember 26. Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt felszólal az Országgyűlés őszi ülésszakának nyitónapján 2022. szeptember 26-án. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
A miniszterelnök a közösségi oldalán közölte, hogy a bevezetett szankciók Európának is óriási károkat okoznak. Sőt, Oroszország fél év alatt több bevételre tett szert a megemelt energiaexportból, mint a 2021-es teljes éves exportbevétele.
Vágólapra másolva!

A háború óta, tehát fél év alatt Oroszország 158 milliárd euró bevételre tett szert a megemelt energiaexportból. Ez fél év alatt több mint Oroszország 2021-es teljes éves exportbevétele. Ráadásul ennek a pénznek a felét, 85 milliárd eurót az Európai Unió országai fizették ki - írja Orbán Viktor miniszterelnök.

Orbán Viktor emlékeztetett; Brüsszelben, júniusban a bürokraták azt is ígérték, hogy a szankciók elhozzák a háború végét. A háború végét ma sem látjuk, az energiaszámlák pedig az egekbe szöktek. A szankciós energiaárakat az európai vállalkozások nem, vagy csak nagy nehezen tudják kigazdálkodni. Választ várunk, egész Európa választ vár Brüsszeltől arra a kérdésre, hogy meddig fogjuk ezt csinálni. Ha ez így megy tovább, egész Európa belegebed. Ideje erről őszintén beszélni amerikai barátainkkal is. Addig, amíg nem késő.

Orbán Viktor arról is ír: Európában egyre több a dühös ember. Mi tagadás, mi is azok vagyunk. A brüsszeli bürokratáknak meg kell érteniük, hogy nem lehet egész nemzetgazdaságok és emberek millióinak sorsával hazardírozni.