Orbán Viktor kormánya a legstabilabb Európában

ORBÁN Viktor
Budapest, 2022. június 20. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a fővárosi és a megyei kormánymegbízottak kinevezési okiratának ünnepélyes átadásán a Karmelita kolostorban 2022. június 20-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vágólapra másolva!
Az osztrák analízis szerint az EU-ban egyre nagyobb nehézséget jelent több kormánynak, hogy a ciklus végéig kihúzza. Magyarországon 2010 óta nem volt kormányválság, és a legstabilabb a kormányzás a négy kétharmados Fidesz-KDNP többséggel - írja a Mandiner.
Vágólapra másolva!

A Pantarhei nevű bécsi elemző- és tanácsadócég nemrégiben készített egy elemzést, amelyben és azt mérték fel, hogy az uniós tagállamokban mennyire stabil a kormányzat.

Az elemzők Magyarországot sorolták az első helyre

– számolt be az eredményről az Euractiv.

Elemzésükben elsősorban azt vették figyelembe, hogy a kormány hány pártból tevődik össze, valamint, hogy az adott országban hány kormányválság volt az utóbbi két parlamenti ciklusban.

Orbán Viktor miniszterelnöké a legstabilabb kormány Európában Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Stabil kétharmados többség a Fidesz-KDNP mögött

Az Euractiv szerint így nem meglepő, hogy Magyarország került az első helyre, mivel 2010 óta a Fidesz és KDNP kétpárti koalíciója van hatalmon és az utóbbi évek választásain rendre kétharmados többséget szereztek a parlamentben, kormányválság 2010 óta pedig nem volt – mutattak rá a szakértők.

Magyarországot Ciprus, Litvánia, Luxemburg és Németország követi a stabil kormányok listáján. Míg Spanyolország, Bulgária és Olaszország a lista másik végére került. Ugyanis ezekben az országban „viszonylag gyenge, sok pártból álló kormánykoalíció végzi a kormányzást, és az utóbbi években jellemzők voltak a kormányválságok" – magyarázták.

A Pantarhei elemzői úgy látják, hogy a mostani, válságos helyzetben az Európai Unió-szerte nehézséget jelent a kormányoknak az, hogy egyáltalán a ciklus végéig kihúzzák

– idézte az elemzést az Euractiv.

A tagállamok stabilitása befolyásolja az uniós döntéshozatalt is

Az elemzésben arra is kitértek, hogy a tagországok kormányainak instabilitása az egész uniós döntéshozatalára is kihat, ugyanis az Európai Tanács állam- és kormányfői is egyre nehezebben tudnak megegyezni emiatt a különféle kérdésekben, és a tagállamok az eddigieknél gyakrabban blokkolják az Európai Bizottság által kezdeményezett lépéseket – hangsúlyozták a cikkben.