Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Magyarország elkötelezett haderőfejlesztési programjának folytatása mellett

SZALAY-BOBROVNICZKY Kristóf
Budapest, 2022. július 16. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a katonák és a hivatásos rendvédelmi dolgozók illetményemeléséről tartott sajtótájékoztatón Budapesten, a Hősök terén 2022. július 16-án. Az illetményeket két lépcsőben, szeptemberben, majd 2024 januárjában emelik újra. MTI/Kovács Anikó
Vágólapra másolva!
Elkötelezettek vagyunk a megkezdett haderőfejlesztési programunk folytatása mellett - jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Pozsonyban azon a sajtótájékoztatón, amelyet szlovák hivatali partnerével, Jaroslav Nad védelmi miniszterrel lezajlott kétoldalú találkozója után közösen tartottak hétfőn.
Vágólapra másolva!

A bilaterális találkozón - amely az első ilyen volt a két miniszter között - a kétoldalú kapcsolatok áttekintése, a két ország hadseregeinek fejlesztése, a jelenlegi és jövőbeni együttműködési lehetőségek, az ukrajnai háború, illetve a Nyugat-Balkán helyzete került terítékre.

- jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

A miniszter, aki nagyon fontosnak nevezte a mostani kétoldalú találkozót, elmondta:

Magyarország és Szlovákia is a V4-es csoport, az EU és a NATO tagja, s eszerint végzi a dolgát, és mindkét ország elkötelezett a NATO keleti szárnyának megerősítése mellett.

A magyar honvédelmi tárca vezetője rámutatott: mindkét ország hadserege komoly fejlesztési úton halad, ezt a magyar hadsereg évekkel ezelőtt kezdte, és folytatja tovább.

- jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Megjegyezte: Magyarország a védelmi kiadások terén jövőre eléri a 2 százalékot, amire úgy tekintenek, mint egy alapszint, aminek tovább kell nőnie.

A magyar miniszter elmondta: a találkozón röviden áttekintették a szomszédos Ukrajnában dúló háború kérdését is, "Egyetértettünk abban, hogy - ha ennek elérése módjában különbözik is az álláspontunk - mindketten azt szeretnénk, hogy minél hamarabb a béke álljon újra elő, és a háború megszűnjön" - jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

A Nyugat-Balkán helyzete kapcsán rámutatott:

mindkét ország elkötelezetten figyeli az ottani eseményeket, és érdekelt a régió stabilitásának fenntartásában, mind a bosznia-hercegovinai, mind pedig a koszovói helyzet tekintetében.

Jaroslav Nad köszönetet mondott a két ország közötti baráti kapcsolatokért, és kiemelte a kitűnő védelmi együttműködést, amelyet példaértékűnek nevezett. Elmondta: a találkozón a fennálló együttműködésekről és ezek további bővítéseinek terveiről is szó volt, köztük a két ország hadseregének modernizációs folyamata tekintetében.

Elmondta: a megbeszélésen szó volt az ukrajnai helyzetről is, amelynek kapcsán örömének adott hangot afelett, hogy egyetértés volt közöttük abban: a konfliktust minél hamarabb rendezni kell.