Brutálisan megkínozta állatviadalra kényszerített kutyáját egy Nógrádi férfi

A kép illusztráció
Vágólapra másolva!
Az ebtartástól végleges eltiltásra irányuló keresettel élt a Nógrád Megyei Főügyészség közjogi szakága a Balassagyarmati Törvényszéken az ellen a 36 éves férfi ellen, aki kutyaviadalra képzett ki kutyákat.
Vágólapra másolva!

A férfi és társai ellen a Nyíregyházi Járási Ügyészség emelt vádat tavaly, december 11-én

tiltott állatviadal szervezése és állatkínzás miatt.

A férfi ugyanis 2020 tavaszától tartott, tenyésztett és képezett ki a többiekkel együtt hosszabb idő óta, rendszeresen és módszeresen megszervezett állatviadalokra kutyákat. Az állatviadalokon harcoló kutyák küzdelmét minden alkalommal úgynevezett bíró felügyelte,

a harcokról kép- és hangfelvételeket is rögzítettek a szervezők.

A 2020. november 28-ai viadal előtt a férfi a kutyáját több héten át „edzette" különböző embertelen módszerekkel: gyógyszerezte az állatot állatorvos felügyelet nékül, bántalmazta, és egy e célra épített speciális futópadon futtatta, a kutya nyakán súlyos lánccal vagy nagyméretű, nehéz nyakörvvel.

illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az állatviadal Nyíregyházán zajlott, ahol a kutyatulajdonosok megegyeztek, hogy a vesztes állat gazdája 100 ezer forintot fizet a győztesnek. A kutyák közel 20 percen át küzdöttek egymással, a másik gazda állata a közdelem 10. percétől a földön, kimerülten feküdt, majd a harc megszakítása után nem sokkal később súlyos sérüléseibe belepusztult.

A férfi kutyája több hónapnyi szenvedés után halt bele sérüléseibe.

A Nyíregyházi Járásbíróság a kutyatartó férfit börtönböntetésre és közügyektől eltiltásra ítélte a Nógrád Megyeri Főügyészség Origónak küldött közleménye szerint. A büntetőbíróság ítélete után az ügy polgári útra került. A férfi Nógrád megyei lakhelyére tekintettel illetékes Nógrád Megyei Főügyészség közérdekvédelmi szakága keresetet nyújtott be a Balassagyarmati Törvényszékhez a férfi ellen, melyben indítványozta, hogy a bíróság végleges hatállyal tiltsa el őt az ebtartástól, mert cselekménye – ami a kutyája halálhoz is vezetett – az állatok kíméletére és védelmére okozó jogszabályi előírásokat, valamint az erkölcsi és társadalmi normákat is súlyosan megsértette.