Halálos veszélyt jelenthet a Magyarországon elszökött fekete párduc

Vágólapra másolva!
Csak azért nem rémültünk halálra, mert a kocsinkból készítettük a felvételeket - ezt mondta a nő, aki vasárnap videóra vette az egy hónapja keresett fekete párducot, amely már több megyét bejárt. Legutóbb Szolnokon, az úttól nem messze egy erdőben tűnt fel. Az emberre valószínűleg nem táplálékként tekint, ennek ellenére is támadhat, ha veszélyben érzi magát. Mivel több, mint száz kiló is lehet a súlya, életveszélyes, vagy akár halálos sebeket is ejthet. Pont ezért a szakemberek szerint az a legfontosabb, hogy senki se menjen a közelébe az állatnak, amely eddig minden bizonnyal emberek mellett élt, akik etették. 
Vágólapra másolva!

Több mint három hete tartja izgalomban az embereket az a szabadon kószáló vadállat, amely először Kiskunhalason tűnt fel. Azóta már a szomszéd megyébe is eljutott, sőt videó is készült róla.

Az Origónak sikerült elérni Fátyol Zsuzsát, aki a videót készítette. Azt mondja, kizárt, hogy házimacskáról lenne szó.

"Épp nagybevásárlásból tartottunk hazafelé kocsival Szolnok közelében, amikor egy erdős területen felfigyeltünk egy nagytestű, fekete állatra.

Zsuzsa és a családja biztonságban volt,

a kocsijukból készítették a felvételt, csak ezért nem rémültek halálra.

"Mivel a kocsiban ültünk, nem mondanám, hogy megijedtünk, inkább meglepődtünk, hogy mit keres itt egy ekkora állat.

Valószínűleg, ha szemtől szemben találkozom vele, az engem is sokkolt volna".

A kép illusztráció Forrás: shutterstock.com

A nagymacska valószínűleg élelmet keres, egy baromfitelep közelében is járhatott.

"Ahol láttuk, az egy városon kívül eső terület volt, egy-egy tanya azonban van a közelében. Egyébként Újszászon egy helyi baromfitelepen is láttak nagymacskára utaló lábnyomokat, amelyet most szakértők vizsgálnak."

Azt mondja, vannak állatai, pontosan meg tud különböztetni egy házimacskát és egy nagymacskát. Ez pedig biztosan nem előbbi volt. Termetét tekintve óriási állat, a 60 kilós kutyájánál is jóval nagyobb.

"Mivel vannak macskáink, és kifejezetten nagytestű, 60 kiló körüli kutyánk is, így van összehasonlítási alap.

A lábnyomai is feltűnő eltérést mutattak, hiszen ahogy haladt, egymás elé, egy sorban rakta a lábait, ami kifejezetten a nagymacskákra jellemző. Az autóban ülve levideóztuk az állatot, és értesítettük a rendőröket. A videót csak azért küldtük el, hogy alátámasszák az általuk látottakat, nem akartunk pánikot kelteni. Ezután beszéltünk egy állatbefogó ismerősünkkel, Both Zoltánnal.

- mondta z állatbefogó, akit megkerestünk az esettel kapcsolatban.

A kép illusztráció Forrás: shutterstock.com

Both Zoltán szerint

nagyon fontos, hogy ha valahol látja valaki az állatot, tegyen bejelentést a segélyhívószámon, hogy a szakemberek minél előbb a helyszínre menjenek, azonosítani tudják, és befogják,

ami nemcsak az emberek, hanem az állat életben maradása érdekében is fontos, hiszen nem ehhez a klímához, illetve életkörülményekhez szokott, ezért a szabadban kószálva könnyen elpusztulhat.

Both Zoltán Forrás: Origo

Vagyis ezekre tekint táplálékként, azt azonban a szakember nem zárja ki, hogy rátámadjon emberekre is.

"Ez abban az esetben fordulhat elő, ha úgy érzi, sarokba szorítják. Ilyenkor a saját védelme érdekében választja az ellentámadást. Tehát ha valaki látja az állatot, nem a pánikolás a helyes reakció, hanem minél előbb tárcsázni a segélyhívót, és bejelentést tenni, hogy azok értesíthessék a helyi állatvédelmi szakembereket, illetékes nemzeti parkot, akik a lábnyomok alapján azonosítani tudják.

Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője Fotó:Pozsonyi Zita

Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője is azt mondja, ugyan az emberre valószínűleg nem táplálékként tekint, ennek ellenére nem kizárt, hogy neki támadjon. És akkor az a támadás akár halálos is lehet.

Arról, hogy a párducot eddig kik nevelhették, egyelőre semmilyen információ nincs.