Azonnali intézkedések a szankciók miatt: az MVM megállapodott a Gazprommal

MVM, MVM Csoport, MVM Group, Magyar Villamos Művek Zrt., logó, illusztráció
Budapest, 2021. június 5. Az MVM Energetika Zrt. székháza a fővárosban a Szentendrei út 207-209. alatt. Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és az általa irányított társaságcsoport (MVM Csoport) tevékenységi területe a magyar nemzetgazdaság egyik legfontosabb, stratégiai jelentőségű ágazata, a villamosenergia-ipar. A cég jogelődje az 1963-ban létrejött Magyar Villamos Művek Tröszt volt. MTVA/Bizományosi: Branstetter Sándor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
Az energiaválságban az európai és a világpiac kiszámíthatatlansága és az árak szélsőséges kilengése miatt az MVM Csoport két intézkedést hozott. Egyrészt pénzügyi szempontból széles körű biztonsági háló kiépítésére törekszik, és finanszírozásának optimalizálása céljából megállapodást kötött a Gazprommal. Másrészt földgáztároló kapacitásainak hatékonyabb hasznosítása érdekében átalakításokra és energetikai fejlesztésekre van szükség - közölte az MVM Csoport közleményében.
Vágólapra másolva!

A közleményben azt írják, a világpiaci árak hatásának mérséklése céljából az MVM Csoport és a Gazprom halasztott fizetésben állapodtak meg az előttünk álló téli időszakra. A halasztott fizetés lehetőségének a szerződésbe történő időszakos beemelése növeli az MVM Csoport finanszírozási mozgásterét, illetve likviditási biztonságát. A bizonytalanságokkal teli energia-veszélyhelyzet idején Magyarország ellátásbiztonságát a 2021 szeptemberében megkötött hosszú távú gázszerződés és azóta a Gazprom által biztosított többlet gázmennyiségek garantálják.

Másrészt az MVM tulajdonában lévő Magyar Földgáztároló Zrt. (MFGT) eszközeinek és kapacitásainak hatékonyabb hasznosítása tekintetében a kapacitások átalakítására és energetikai fejlesztésekre lesz szükség középtávon.

Az átalakítás érinti az MFGT zsanai tárolóját, amelyben a tárolókapacitás növelése és a kompresszorteljesítmények bővítése a cél. Érinti az MVM Csoport hajdúszoboszlói tárolóját, ahol a társaság 800 millió m3 párnagáz letermeléséről döntött. A hosszabb távú cél nagyrészt a meglévő infrastruktúraelemek használatával az alternatív energetikai hasznosítás, mint például a sűrített levegős energiatárolás, valamint a környékbeli CO2-ben dús földgáz felhasználásával a villamosenergia-termelés megvalósítása.

Képünk illusztráció Forrás: MTI/Branstetter Sándor

Ezeken túl az MVM és az MFGT közösen vizsgálja a párnagáz letermelését követően a hajdúszoboszlói tároló esetében a CO2-tárolás lehetőséget is, annak érdekében, hogy a Mátrai Erőmű és a jövőben létrehozandó Tiszai Földgáztüzelési Erőmű CO3-termelését képes legyen enyhíteni, ezzel jelentősen hozzájárulva hazánk klímapolitikai céljainak eléréséhez.

A hajdúszoboszlói párnagáz rendkívül alacsony önköltségi, piaci értéke mai világpiaci árakon kb. másfél milliárd euró, azaz 650 Mrd Ft, amelynek hasznosítása hozzájárulhat a rezsicsökkentés fenntartásához és új energiabiztonsági fejlesztések megvalósítására ad lehetőséget - emelte ki a cégcsoport.

Magyarország tárolókapacitása jelenleg is, és a jövőben is, a hajdúszoboszlói tároló más célra történő hasznosítását követően mind fogyasztás-, mind m3-arányosan az EU élvonalába tartozik, a komplex energetikai szemlélet megvalósítása érdekében tett intézkedések nem veszélyeztetik Magyarország energiaellátását és energiabiztonságát - zárul az MVM Csoport közleménye.