Új technológiákra épül a jövő hazai agrárgazdasága

Vágólapra másolva!
Jakab István, az országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt az idei termésről, az agrárium jövőjéről.
Vágólapra másolva!

Jakab István elmondta, a MAGOSZ nemrégiben megtartott közgyűlésén szinte teljesen egyöntetűen választották meg újra a szervezet elnökévé. Mint hozzátette, a gazdaszövetség képviselői ezzel is elismerték azt a harminc évet, amit a MAGOSZ vezetésében teljesített.

Ami a magyar mezőgazdaság idei teljesítményét illeti, a politikus elmondta, búzából, gyümölcsökből, zöldségekből, bár a hatalmas aszály miatt jóval kevesebb termett, a hazai ellátásra elegendő lesz, sajnos exportra kevesebb jut. Az idei kukoricatermés az, amelyik jóval alatta maradt a tavalyinak, és ez egyébként az állattenyésztést is befolyásolja. Ezért valószínűleg valamekkora mennyiséget be kell hozni kukoricából.

A magyar kormány mindent megtett és megtesz azért, hogy a hatalmas aszálykárok hatásait kevésbé érezzék a gazdák. Ilyen volt a hitelmoratórium fenntartása is például, de számos más rendelkezés is született. Az aszálykárok enyhítését novemberben kezdik teljesíteni, de az uniós földalapú támogatások önrészét már jóval hamarabb kezdik el kifizetni.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.