Minden, amit a Tűzifaprogramról tudni kell

tűzifa, Szlovákia, fakitermelés, tüzelő, energia, energiaválság, Európa, kelet Szlovákia, tuskó, fa
POLANY, SLOVAKIA - SEPTEMBER 23: Local logger Kiss Janos is posing for a quick portrait amongst a load of wood logs as firewood loggers in Eastern Slovakia are working at maximum load due to energy crisis near Polany, Slovakia on the 23rd September 2022. Since the breakout of the Russian attacks in Ukraine, loggers have been working around the clock as the demand for firewood is rising due to the energy crisis, including gas shortage and rising gas prices. Robert Nemeti / Anadolu Agency (Photo by Robert Nemeti / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Óriási az érdeklődés az állami Tűzifaprogram iránt, de hiánytól a rengeteg megrendelés ellenére sem kell tartani. Néhány fontos szempontot azonban érdemes szem előtt tartani a vásárlásnál.
Vágólapra másolva!

Szó szerint sorban állnak a vásárlók a piacinál jóval olcsóbb tűzifáért – írta a Magyar Nemzet, amely a piacinál jóval alacsonyabba áron kínált állami Tűzifaprogram legfontosabb tudnivalóit összegezte.

A rendkívüli érdeklődés ellenére azonban nem kell hiánytól tartani:

Nagy István agrárminiszter a minap újra hangsúlyozta, hogy a megnövekedett igények ellenére minden vásárlót ki tudnak szolgálni az állami erdőgazdaságok.

A lakossági igények Budapesten és környékén, továbbá a Kisalföldön és az Alföldön különösen nagyon. Szeptember vége óta azonban vasúton és közúton is szállítják a fát azokra a helyekre, ahol a legnagyobb az érdeklődés.

A megrendelőknek több szempontot is figyelembe kell venniük a zökkenőmentes vásárlás érdekében.

A maximált áron kapható tűzifát kizárólag a területileg illetékes erdőgazdaságok igazgatóságain lehet igényelni.

Óriási az érdeklődés az állami Tűzifaprogram iránt, de hiánytól a rengeteg megrendelés ellenére sem kell tartani. A kép illusztráció! Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Robert Nemeti

Megrendelés előtt érdemes megnézni a Kormány.hu aloldalát, ahol részletes tájékoztatást lehet kapni az egyes erdészeti társaságok működési területéhez tartozó településekről, az értékesítési és az átvételi pontok listája is. Minden esetben a lakcímkártyán szereplő tartózkodási hely, vagy az állandó lakcím alapján kell keresni.

Ezt követően az érintett igazgatósággal fel kell venni a kapcsolatot telefonon, e-mailben, vagy akár személyesen.

A szükséges adatok egyeztetése után kell kiválasztani a rendelni kívánt fajtacsoportot és megadni a szükséges mennyiséget.

A program keretében háromkategóriájú faanyagból lehet választani, háztartásonként legfeljebb 10 erdei köbméter mennyiséget:

  • a keménylombos tűzifa ára erdei köbméterenként 30 ezer forint,
  • a lágylombos és a fenyőfa 19 ezer forint. Az állami Tűzifaprogramon belül minden háztartás 10 erdei köbméter tüzelő megvásárlására jogosult.

Fontos, hogy az erdőgazdaságok csak a faanyagot biztosítják, a fuvarról minden esetben a vásárlónak kell gondoskodnia. Így amikor értesítés érkezik az átvétel helyéről és időpontjáról, oda a megrendelt tűzifa mennyiségének megfelelő járművel kell megérkezni.

Az erdészetek hengerelt tűzifát adnak át, annak felaprításáról szintén a vásárlónak kell gondoskodnia.

A cikk szerint azonban már folyamatban vannak a tárgyalások arról, hogy az erdőben kettő-négy méteres hosszban kitermelt tűzifát a telephelyeken fel tudják darabolni.