Szlávik János: Szükség van az oltásokra

Operatív Törzs sajtótájékoztató, koronavírus, Szlávik János 2020.03.12.
Vágólapra másolva!
Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt a járványokról, valamint az oltások fontosságáról.
Vágólapra másolva!

A főorvos elmondta, sajnálatos módon emelkedik a koronavírus koncentrációja a szennyvízben, bekövetkezett az, amire vártak, azaz újból erőre kap ez a vírus. Mindezek mellett megjelentek más betegségek is. Itt van az influenza-járvány, de olyanok is, amikről azt hittük, hogy végleg eltűntek, mint a kolera, a kanyaró, valamint a gyermekbénulás is.

Több oka is van ezen betegségek újbóli megjelenésének, például az, hogy egyre kevesebb figyelmet fordítanak az emberek a védőoltásokra, pedig jobb a bajokat megelőzni, mint a betegségeken átesni, azoknak a szövődményeit átélni. Nem könnyű meggyőzni az embereket az oltások fontosságáról. Míg Európa északi és nyugati részén nagyon sokan veszik fel a védőoltásokat, addig a mi régiónkban és tőlünk keletre ennél jóval rosszabbak az arányok. A meggyőzésben nem csak az orvosoknak, az egészségügynek, hanem az oktatásnak és az egyházaknak is komoly szerepe van.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.