Több tízmilliárd forintot veszített el Budapest Demszkyék akciója miatt

magyarivoviz
Budapest, 2015. március 21. A Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. (FCSM) Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepe 2015. március 21-én, amely idén is megnyitotta kapuit az érdeklődő diákok és a lakosság előtt a víz világnapja alkalmából. Az ENSZ március 22-ét nyilvánította a víz világnapjává, amelynek célja a környezet és ezen belül a Föld vízkészletének védelme. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
82 milliárd forint osztalékot vett ki 1998 óta a külföldi befektető a Fővárosi Csatornázási Művekből, miután a baloldali, Demszky-féle városvezetés privatizálta azt. A cégnél semmilyen fejlesztés nem történt. Bár a mostani baloldali városvezetés visszavásárolta a részesedését, de ez annak fényében meglehetősen érdekes, hogy folyamatos pénzhiányra panaszkodnak. 
Vágólapra másolva!

- írta a budapesti Fidesz a Facebookon. A kormánypártok fővárosi frakciója közösségi oldalán osztott meg egy videót, amelyben felhívták rá a figyelmet, most éppen az az Atkári János fogja levezényelni a vízművek visszavásárlását, aki annak idején a kiárusítása mellett kardoskodott.

A Fővárosi Csatornázási Művek visszavásárlásáról a múlt héten döntött Budapest baloldali vezetése, a döntéssel kapcsolatban Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes azt mondta: "a közszolgáltató cégek az önkormányzatnál vannak a legjobb helyen, és így tudják elérni azt a célt, hogy 2030-ra a város annyi energiát használjon fel, amennyit megtermel". A jóváhagyott adásvételi szerződés szerint 16 milliárd 867 millió forintért fogja visszaszerezni az önkormányzat a részvénycsomagot - írta a Metropol.

A Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. (FCSM) Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepe 2015. március 21-én. A céget még Demszkyék privatizálták Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A 25 százalék plusz egy szavazatos pakettet még 1997-ben – Demszky Gábor főpolgármestersége idején – adta el Budapest vezetése, majd az elmúlt évtizedben Tarlós István igyekezett visszaszerezni.

Kovács Péter, a XVI. kerület fideszes polgármestere azt kérdezte Karácsony Gergely főpolgármestertől, eljutott-e odáig, hogy ennek az „eléggé mutyiszagúnak tűnő", 32 milliárdos „buktáról szóló", a fővárost megkárosító szerződésnek a megszüntetésekor átgondolja, legyen-e a jövőben Budapest díszpolgára az akkor regnáló főpolgármester, Demszky Gábor, aki előterjesztette és végigvitte az eladásról szóló javaslatot.

A mostani döntés annak tükrében érdekes, hogy a főváros baloldali vezetése folyamatosan forráshiányra panaszkodik, és azzal vádolja a kormányt, hogy tudatosan tartja vissza a Budapestnek járó forrásokat.

A teljes cikket itt olvashatják.