Dollármédia: Gulyás Márton szélsőbaloldali aktivista propagandavideóit is Amerikából pénzelték

Vágólapra másolva!
A magát műsorvezetőnek beállító szélsőbaloldali aktivista Gulyás Márton kampánymunkáját Márki-Zay Péter többször nyilvánosan köszönte meg. A választás óta az is kiderült, hogy a Partizán felhasználóinak adatai is Bajnai Gordonékhoz kerültek, a könyvelőjük pedig szintén ugyanaz. A külföldi finanszírozás mellett ez a két szempont is a baloldali lejárató dollármédiumhoz, a DK-közeli EzaLényeghez teszi hasonlatossá Gulyásék csatornáját.
Vágólapra másolva!

Gulyás Márton nemrég interjút készített a főpolgármesterrel, de a 42 perces beszélgetésben nem került szóba a dollárbaloldal-botrány. Mindez annak fényében nem meglepő, hogy

Gulyás Partizánja is komoly dolláralapú támogatásban részesült az elmúlt években.

A YouTube-csatorna a választási országjáró útjához szükséges 98 ezer dollárt az elmúlt hetekben a magyar titkosszolgálati jelentésben is felbukkanó National Endowment for Democracytól (NED) kapta. Zárójeles megjegyzés: a NED-et nyílt források nemes egyszerűséggel csak úgy említik, mint a CIA hivatalossá tett megjelenését külföldön. A szervezetről érdemes tudni, hogy éves előirányzatot kap az Egyesült Államok költségvetéséből.

De nem a NED-től kapott összeg volt a Partizán egyetlen külföldi finanszírozása, ugyanis a German Marshall Fund (GMF) is pénzelte a csatornát. A GMF meghívásos pályázatán 15 ezer dolláros, továbbá a The Foundation for Democracy and Pluralism meghívásos pályázatán 200 ezer eurós díjazásban részesültek. Saját bevallásuk szerint az előbbit eszközbeszerzésre, az utóbbit az új stúdió kialakítására, illetve új szerkesztőségi iroda felújítására fordították.

Ráadásul, ahogy azt a Mandiner részletesen bemutatta,

amíg a Közös Ország Alapítvány pénzelte Gulyás Márton korábbi csatornáját, addig oda érkeztek a külföldi pénzek.

Ahogy viszont egy másik alapítvány kezdte el finanszírozni a 2020-ban útjára induló Partizánt, ott jelentek meg a külföldi donorok. Azt is megjegyezték, hogy a Gulyásékat pénzelő washingtoni központú Marshall Fund donorlistáján közvetlenül is ott szerepel a Soros-alapítvány, valamint az Európai Bizottság is.

A Partizán mindemellett a dollármédia és a dollárbaloldal tevékenységének egyik látványos kapcsolódási pontja is. Ugyanis nem kizárólag a külföldi finanszírozás volt közös elem, hanem az adatgyűjtés és a könyvelés terén is egybefonódtak a baloldali pártok és Gulyásék. Bajnai Gordonék DatAdatja és a Partizán adatgyűjtési együttműködéséről Gulyás bevallotta:

Mindemellett az is kiderült, hogy a Gulyás által ügyvezetett Partizán Alapítvány, illetve az MFG Kft. könyvelését egyaránt a Szegi nevű településen ténykedő Tóth Józsefné látja el.

A könyvelő egyébként amellett, hogy azt a céget vezeti, amely a DatAdatnak és az EzaLényegnek könyvel, a DK-nak számlázó cégnek korábban is az ügyvezetője volt. Látható tehát, hogy Gulyás Márton mind a külföldi finanszírozás módjában, mind pedig az adatgyűjtő Bajnai-céggel, a DatAdattal kötött szerződésben, mind pedig a könyvelő személyében hasonlít az EzaLényeg nevű Bajnai-közeli, lejárató jellegű dollármédiumhoz.

Az is érdekes, hogy

éppen a választást megelőző esztendőben, 2021-ben emelkedett évi ötmillióról 272 millióra (!) a Partizán bevétele.

Márki-Zay Péter egyébként nagyon hálás volt Gulyáséknak – a tág értelemben vett – kampányidőszakban elvégzett munkájáért. Nem véletlen, hogy az előválasztási, illetve a választási eredményhirdetés estéjén is élő adásban köszönte meg tevékenységüket.

A fent említett könyvelőnek, Tóth Józsefnének tehát lehetett munkája rendesen, főként a kampány körüli időszakot illetően, hiszen ömlött a pénz a DatAdat-csoporthoz és az EzaLényeg kiadójához. Ez pedig a következőféleképpen történt.

A Márki-Zay-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) több mint 1,8 milliárd forintot kapott Amerikából a NED-es kapcsolatokkal rendelkező Action for Democracy nevű szervezeten keresztül. A Bajnai Gordon volt kormányfő és a Karácsony Gergely főpolgármester korábbi tanácsadója, Korányi Dávid által vezetett Action for Democracy ezen felül 1 milliárd forintnyi támogatást juttatott az Ezalényeg című álhírportál kiadójához is. Az említett összegek végül jórészt a Bajnai Gordon nevével fémjelzett DatAdat-csoportnál landoltak. Mint köztudott, tulajdonképpen a DatAdat bonyolította a baloldal teljes választási kampányát.

Azt egyelőre nem lehet pontosan tudni, hogy az Action for Democracy kiktől, mely szervezetektől kapta a baloldal kampányához utalt milliárdokat, de a szervezettel kapcsolatba hozható CIA-kötődésű NED bizonyosan segítette a Partizánt.

A tengeren túlról érkező milliárdok, vagyis az amerikai befolyásolás miatt sérülhetett az ország szuverenitása, a történteket a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok is vizsgálják, ráadásul a kampányt kísérő gyanús ügyletek, tranzakciók miatt több büntetőeljárás is indult.