Óriási korrupciós botrány Brüsszelben: letartóztatták az Európai Parlament alelnökét

Vágólapra másolva!
Brüsszelben a belga rendőrség letartóztatta Eva Kailit, az Európai Parlament görög szocialista alelnökét: Azzal gyanúsítják, hogy Katar megvesztegette. 
Vágólapra másolva!

A német Die Welt szerint szerint Eva Kaili otthonában házkutatást tartottak. A 44 éves baloldali politikus 8 éve EP-képviselő. Az őrizetbe vétele azért is nagyon súlyos, mert Kailinak mentelmi joga van, őrizetbe csak akkor lehet venni, ha tetten érik. A lap szerint összesen 600 ezer euró készpénzt foglaltak le a házkutatásokon, ezek eloszlását a gyanúsítottak között nem részletezik.

A Die Welt emlékeztet, hogy Kaili november elsején találkozott a katari munkaügyi miniszterrel, és pozitívan nyilatkozott a katari munkaügyi reformokról.

November 21-én pedig Kaili beszédet mondott az Európai Parlamentben a katari világbajnokságról. Ebben a focivébét úgy jellemezte, mint ami bizonyíték arra, "hogy a sportdiplomácia történelmi változást hozhat egy olyan országban, amelynek reformjai inspirálták az arab világot".

Mint emlékezetes,

a világbajnokság előtt óriási botrányt okozott, hogy Katarban rengeteg vendégmunkás halt meg az építkezések közben, ezért is volt botrányos Kaili nyilatkozata.

Ahogy megírtuk, délután már 4 embert letartóztattak, köztük egy volt EP-képviselőt. Azóta már 17 házkutatás és legalább öt letartóztatás a mérleg.

A belga szövetségi ügyészség délutáni közleményében az áll, hogy a hatóságok több hónapja gyanúsítanak egy Öböl-menti államot az Európai Parlament gazdasági és politikai döntéseinek befolyásolásával. Az ügyészség szerint a vesztegetők jelentős pénzösszegekkel és értékes ajándékokkal vesztegettek meg magasrangú politikusokat.