A brüsszeli szankciók miatt kell kivezetni a benzinárstopot - itt vannak a részletek!

benzin, benzinár, benzin ár, benzinkút, árstop, benzinárstop eltörlés, gázolaj, dízel, üzemanyag, üzemanyag ár, ársapka, piaci ár, 95-ös benzin, hivatalos piaci üzemanyag ár, benzin árak, gázolaj árak, üzemanyagárstop vége, 2022.12.07. Budapest,
Vágólapra másolva!
A hétfőn hatályba lépett kőolajszankciók után két nappal a kormány - a Mol javaslatára - az üzemanyagárstopot megszünteti - jelentette be kedden késő este Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Budapesten. A tárcavezető hangsúlyozta: a brüsszeli szankciók eredménye az, hogy a 480 forintos üzemanyagárat nem lehet az ország összes benzinkútján a magyar családoknak biztosítani. Gulyás Gergely jelezte: a szankciók életbe lépése az elmúlt napokban mindenki által megtapasztalható módon zavarokat okozott Magyarország üzemanyag-ellátásában. A Mol hétfőn levélben tájékoztatta az energiaügyi minisztert, hogy import nélkül nem tudja megoldani az ország üzemanyag-ellátását - tette hozzá. Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója közölte: töltőállomásaik negyedében volt leürülés az elmúlt napokban. Amióta a Mol van, ilyen nem történt - fogalmazott.
Vágólapra másolva!

Gulyás Gergely elmondta, hogy az orosz kőolajra való szankciók miatt bekövetkezett amitől tartottak. zavarok vannak a hazai üzemanyagellátásban, és a Mol közölte, hogy a nem tudja import nélkül fenntartani az ellátást.

Gulyás Gergely: A brüsszeli szankciók vezettek el benzinárstop kivezetéséhez Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Krízishelyzet

Soha nem látott krízishelyzet alakult ki az országban az elmúlt napokban - mondta Hernádi Zsolt. A Mol vezérigazgatója szerint a töltőállomások negyedében nem volt elérhető benzin-és dízel. Ilyen korábban nem történt - tette hozzá.

Nem tudta a Mol biztosítani az ellátást a mostani helyzetben, ezért ezt jelezték a kormánynak, és nem tudnak többet teljesíteni - mondta a Mol vezetője. Dolgoznak, hogy minél előbb teljes kapacitáson üzemeljen a Dunai Finomító.

Hernádi elmondta, hogy a hatósági ár nagyban hozzájárult a hazai üzemanyagpiaci feszültségekhez. Fel kell készülni a jövőre is, mert két hónap múlva újabb kritikus helyzet lehet, mert egy újabb szankció lép életbe, mert február 5-től kiesik 10 százaléknyi dízel az európai piacról - tette hozzá.

- mondta Hernádi. Ma kell lépni, hogy jövőre stabil üzemanyagpiac legyen - tette hozzá. Mindenáron el kell kerülni, hogy az ellátásbiztonság ne sérüljön - mondta.

Ha a pánikreakciók lemennek, akkor a piac normalizálódni fog - mondta kérdésre Hernádi Zsolt. Rövid távon érezhető lesz a hatás, és másfél hónapig el fog tartani, míg a stabilitás helyreáll.

A brüsszeli szankciós politika miatt kell megszüntenti a benzinárstopot Fotó: Koncz Márton - Origo

Ennyi lesz a benzin ára

Kedd 23 órakor lép hatályba a benzinárstop megszűnése - mondta az Origo kérdésére Gulyás Gergely

641 forint lesz a benzin, míg 699 forint lesz mostantól a dízel ára -

mondta az Origo kérdésére Hernádi Zsolt.

A szankciók miatt szűnik meg az ársapka - mondta Hernádi egy másik kérdésre.

- mondta kérdésre Gulyás Gergely.

Hernádi szerint a mostani lépés legfontosabb eredménye lehet, hogy az ország fel tud készülni az újabb februári szankciós sokkra.

Néhány napon belül egy normalizálódott ellátás lesz, de az importőrök mire visszahozzák az árujukat az további időt vehet igénybe - mondta egy másik kérdésre Hernádi.

Hernádi kérdésre elmondta, hogy már nyáron nagyon feszített volt a helyzet a benzinpiacon, de az ellátást akkor sikerült biztosítani.

Középpontban az ellátásbiztonság

A kormány mindaddig fenntartotta az ársapkát, amíg erre lehetősége volt - mondta egy másik kérdésre Gulyás. A magyar családok érdekét az ársapka fenntartása szolgálta - tette hozzá.

Az új árakat tekintve az EU alsó harmadában leszünk még így is -

mondta Gulyás.

Gulyás felhívta a figyelmet, hogy csak az ellátásbiztonság fenntartásáig volt lehetőség az ársapka fenntartására, a szívünk szerint a végtelenségig fenntartanánk, de ha nincs benzin, akkor teljesen mindegy, hogy mennyibe kerül. 13 hónapon át kitartottunk, míg volt olyan európai ország, ahol 1000 forint volt a benzinár ebben az időszakan - tette hozzá.

"Veszélybe került az ellátásbiztonság" Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Ha a hiány általánossá válik, akkor elveszti az értelmét az árstop - mondta egy másik kérdésre Gulyás.

Gulyás kérdésre elmondta, nagyon szép, hogy szövetségesek vagyunk az Egyesült Államoknak, de ez nem változtat azon, hogy Európának nagyon fájnak a szankciók. Várja a józan mérlegelést az energetikai szankciók esetében a miniszter az EU-tól.