Hankó Balázs: A módosult felsőoktatási törvény komoly digitalizációs fejlesztést is előír

Group of young students are studying together in university university people group talking friends friendship young student outdoors women college adult campus casual education lifestyle school happy cheerful female men youth together girl smiling studen
Group of happy young people are studying together in university
Vágólapra másolva!
A felsőoktatási törvény szerdán elfogadott módosítása értelmében gyorsabb és rugalmasabb lesz egyes mesterszakok indítása, az egyetemeken megszűnik az egységes nyelvvizsga-kötelezettség, a felsőoktatás és a felnőttképzés újabb jelentős lépés tesz a digitalizáció irányába - mondta Hankó Balázs felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkár a Magyar Nemzetnek adott interjújában.
Vágólapra másolva!

A lap csütörtöki számában megjelent cikkben az államtitkár kifejtette: a felsőoktatásnak, az innovációnak, a szakképzésnek és a felnőttképzésnek direkt társadalmi, gazdasági kapcsolódási pontjai vannak, ezeket szükséges tovább erősíteni.

A szakképzésnek szakembereket, mestereket kell képeznie, a felsőoktatásnak pedig a magyar nemzet versenyelőnyét, innovációképességét és a tudásgazdaság megerősödését kell garantálnia.

Megfogalmazása szerint az elmúlt évek során megújított felsőoktatási, szakképzési, innovációs és felnőttképzési struktúráknak mindezek mellett kiemelt célja az értékteremtés, mert ez szolgálja a felsőoktatásban és a szakképzésben tanuló csaknem hatszázezer hallgató és diák érdekeit.

Hankó Balázs felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Az Országgyűlés által elfogadott felsőoktatási törvénymódosítás fontos hozadéka Hankó Balázs szerint, hogy a megújult felsőoktatáshoz kapcsolódóan azok az intézmények, amelyeknek hatályos akkreditációjuk van, és az adott képzési területen alap-, illetve mesterképzést is nyújtanak, a munkaerőpiaci igényeknek megfelelően gyorsabban és rugalmasabban indíthatnak saját mesterképzést.

A másik változás a nyelvvizsga-követelményeket érinti, mivel korábban Magyarország volt az egyetlen az Európai Unióban, ahol nyelvvizsgához kötötték a diploma kiadását.

A m

Illusztráció Fotó / 123RF

unkaerőpiac a nyelvtudást és nem a papírt várja el - mutatott rá az államtitkár, hozzátéve: nyelvvizsga helyett azt tartják fontosnak, hogy a hallgatók a saját képzési területüknek megfelelő szaknyelvet ismerjék, az egyetemek pedig ennek megfelelően alakítják át képzéseiket. Örvendetesnek nevezte ugyanakkor, hogy a köznevelésben végzőknek egyre jobb a nyelvismeretük, és míg négy évvel ezelőtt 12 ezren, addig ma már 22 ezren emelt szintű nyelvi érettségit tesznek, ami középfokú nyelvvizsgának felel meg. Közölte: minden olyan hallgató megkapja a diplomáját, aki 2022. augusztus 31-ig záróvizsgázott, de nem volt nyelvvizsgája.

Hankó Balázs beszélt arról is, hogy a törvény értelmében jelentős digitalizációs fejlesztés indul, így a bizonyítványt, vagy a kreditigazolásokat is elérhetik majd a hallgatók digitális formában.

Egyes intézmények kreditelismeréseihez a többi egyetem is hozzáférhet ezentúl.

Az államtitkár a felsőoktatási törvény további fontos módosításáról beszámolva elmondta: az Európai Unió támogatja azt az elképzelést, hogy a felnőttek is egyre több képzésben vehessenek részt, és kisebb, egy adott munkához kapcsolódó tanegységeket, vagyis mikrotanúsítványokat szerezhessenek.

Ezt a rendszert bevezetik a felsőoktatásban és a felnőttképzésben is. A foglalkoztatási alapban ugyanakkor elkülönítenek egy részt a felnőttképzésnek - jelezte.

Kitért arra módosításra, hogy a tanév hossza 12 hónapra nő, a félévek hosszát viszont öt hónapban maximálják, így az egyetemek döntése szerint sokkal rugalmasabb képzés jöhet létre.

Ismertetése szerint az alapképzés mellett a hallgatók felvehetnek olyan tanári modulokat, amelyek az államilag finanszírozott félévek számát nem csökkentik.

A módosítás 2023. január 1-jével lép hatályba, ám a digitalizációs átalakításra szeptemberig kapnak időt a felsőoktatási intézmények.

Hankó Balázs szólt arról, hogy az oktatókkal és a hallgatókkal folytatott egyeztetés alapján világossá vált, hogy a felvételi rendszer megfelelően működik, de szükség van arra, hogy az egyetemek nagyobb szabadságot kapjanak a követelmények meghatározásában. Emlékeztetett, hogy az intézmények szeptember 30-ig határozhatták meg, milyen követelmények alapján veszik fel a hallgatókat 2024-től. A hallgatók helyzetét könnyítő egyes változások azonban már a 2023-as felvételiben is lesznek.