A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a MOL-ra

Vágólapra másolva!
A Magyar Közlönyben megjelent a kormány rendelete, amellyel a szankciós benzinárakból keletkező extraprofitot elvonja és a rezsivédelmi alapba irányítja. 
Vágólapra másolva!

A rendelet szövege:

Az extraprofit adókról szóló 197/2022. (VI. 4.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 8. §-a a következő (6)–(8) bekezdéssel egészül ki:

„(6) A Távhő. törvény 7. § (1) bekezdésétől eltérően a 2023. adóévre vonatkozóan a jövedelemadó a pozitív adóalap 41 százaléka.

(7) A Távhő. törvény 8. §-ától eltérően a 2023. adóévi adóelőlegek megfizetése során a (6) bekezdés szerinti mértéket alkalmazni kell.

(8) A Távhő. törvény 6. § (11) bekezdésétől eltérően a több engedéllyel rendelkező, illetve a jövedelemadó-köteles tevékenységen kívüli tevékenységet végző adóalanynál az adóalap a Távhő. törvény 6. § (1)–(9) bekezdése alapján meghatározott összegnek az arányos része. Az arányt a jövedelemadó-köteles tevékenységek beszámolóban kimutatott vagy a könyvviteli zárlat alapján megállapított árbevételének az adóalany összes árbevételének százalékában (két tizedesjegyre) számítva kell meghatározni.

A rendelet ezen felül 40 százalékról 95 százalékra emeli a szankciós extraprofitra vonatkozó adó mértékét.

Orbán Viktor miniszterelnök délelőtt jelentette be, hogy mivel az elmúlt napokban a brüsszeli kőolajszankciók hatályba léptek, bekövetkezett az, amitől tartottunk, mostantól szankciós benzinárak vannak érvényben egész Európában, ezért a kormány Magyarországon az ebből keletkező extraprofitot elvonja és a rezsivédelmi alapba irányítja.