Szijjártó Péter: A külhoni magyarok és az üldözött keresztények is számíthatnak a kormány támogatására

SZIJJÁRTÓ Péter, MALI, Sinisa, külgazdasági és külügyminiszter, találkozó, hivatal, szerb, magyar
Budapest, 2022. május 25. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Sinisa Mali szerb pénzügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján 2022. május 25-én. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
A külhoni magyarok és a világ üldözött keresztény közösségei egyaránt számíthatnak a továbbiakban is a kormány támogatására - szögezte le a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Genfben az ENSZ Kisebbségi Fórumon.
Vágólapra másolva!

A tárcavezető felszólalásában hangsúlyozta, hogy Magyarország felelősséget érez a nemzeti és vallási kisebbségek iránt, már csak azért is, mert hazánk több mint ezeréves keresztény államisággal rendelkezik, illetve magyarok milliói élnek az ország határain kívül.

Kiemelte, hogy az anyanyelv szabad használata a magyar kormány álláspontja szerint a legalapvetőbb jogok közé tartozik, s ennek biztosítása minden államnak kötelessége, ez alól nincs mentség.

Sajnos azonban nem minden, Magyarországgal szomszédos állam osztja ezt a megközelítést, miközben Szerbiában ezzel szemben példaértékű a kisebbségi jogok érvényesülése - mutatott rá.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Szijjártó Péter arról is beszámolt, hogy napjainkban a kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon, számos térségben fenyegetve vannak ezek a közösségek, különösképpen a terrorszervezetek által.

A kormány ezért indította el a Hungary Helps programot, amelynek keretében már körülbelül 80 millió dollárt fordítottak egymillió ember támogatására világszerte, lehetővé téve az érintettek helyben maradását vagy hazatérését - közölte.

Végezetül pedig leszögezte: a külhoni magyarok és a világ üldözött keresztény közösségei egyaránt számíthatnak a továbbiakban is a kormány támogatására.