Rendkívüli bejelentés: újabb háború lehet Európában

Vágólapra másolva!
Bevonultak a szerbek által is lakott részre a koszovói rendőrök, válaszul Belgrád is 1000 rendfenntartót küldene a területre - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. A szerb elnök a védelmi miniszterrel és a vezérkari főnökkel tárgyalt a helyzetről. Aleksandar Vucic bejelentette: nem hagyják magukat és nem adják fel.
Vágólapra másolva!

Csütörtök este több mint 200 koszovói speciális rendőr vonult be az ország szerbek is lakta északi részére, ez óriási riadalmat keltett a helyi lakosság körében. A férfiak az utcákra vonultak, míg a nők és a gyerekek biztonságos helyre mentek. Helyi beszámolók szerint az állig felfegyverzett egyenruhásokat páncélozott járművekkel kísérték. Detonációkat is lehetett hallani Kosovska Mitrovicában.

A felfokozott helyzetben egy koszovói rendőr megsérült, amikor puskával rálőttek. Az elkövető állítólag egy Audiból nyitott tüzet, melynek rendszáma "KM", azaz azt Szerbia állította ki. A sérült rendőrnek orvosi segítséget nyújtottak, a rendőrautón pedig komoly károk keletkeztek. Az eset kapcsán a rendőrség hivatalos Facebook-oldalán adott ki közleményt. Azt írták: a támadás 23 órakor történt, s rendes járőrözés során nyitottak tüzet az egységeikre.

Petar Petkovic, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője bejelentette: a brüsszeli megállapodás értelmében az albán rendőrök nem mehetnek Koszovó északi részére. Ezt most mégis megtették, így megsértették a megállapodást.

– húzta alá Petkovic.

Petar Petkovic a koszovói függetlenség mentorainak címezve üzenetét úgy fogalmazott, hogy jól jegyezzék meg, nem Belgrád volt az, aki provokációkba kezdett, s nem is a szerbek szegték meg a brüsszeli egyezmény. A nyugati urak ne lepődjenek meg Szerbia döntéseit látva – fűzte hozzá.

Petkovic szerint a mostani volt az utolsó felhívás, amelyet Belgrád a nemzetközi közösség felé küldött, s kiemelte, a szerbek többé nem tűrik el Albin Kurti koszovói miniszterelnök kegyetlenkedéseit.