Védett erdőket tettek tönkre Tiszaugnál

Vágólapra másolva!
Egy férfi és két társa olyan fákat vágott ki Tiszaug és Lakitelek környékén az ártéri erdőkben, amiket fokozottan tilos lett volna. Ezzel tönkretették az erdőket, sok védett állat élőhelye semmisült meg.
Vágólapra másolva!

A legidősebb férfi a cégével erdészeti munkák végzésére szerződött a Tiszaug és Lakitelek környéki ártéri erdőkben. A szerződés teljesítéséhez, fakivágásra alvállalkozóként dolgoztatta a két társa cégét. A két férfi maguk vágták ki a fákat.

Az erdők, amikben dolgoztak számos védett, illetve fokozottan védett madár, hüllő és denevérfaj élőhelye volt, emiatt Natura 2000-es védettségű területnek minősültek.

Ezekben az erdőkben csak a kormányhivatal által előre meghatározott időben vághattak fákat, és a jól látható, X-el megjelölt fákat nem lehetett volna kivágni.

Forrás: Ügyészség.hu

Az ismert, szigorú szabályok ellenére a legidősebb férfi utasítására az egyik társa, egy Tiszaughoz közeli erdőben kivágott 5, őshonos szürke nyárfát, amiket nem lehetett volna, valamint a kijelöltnél jóval nagyobb területen csinált tarvágást. A másik alvállalkozó, szintén az idősebb férfi utasítására az engedélyezett időpontnál 10 nappal korábban vágott ki fákat egy olyan helyen, ahol fekete gólyák is élnek.

Ezen felül olyan területről is vágott ki fákat, amiket a korábbi bejárás közben egyértelműen elkerítettek. A kivágott fák között több mint 80 éves nyár- és fűzfák is voltak.

A szabálytalan fakivágások miatt mindkét erdő esetében a Natura 2000-es védettségű élőhely megsemmisült.

Az ügyészség Natura 2000 terület megsemmisülését okozó természetkárosítással vádolja a férfiakat és azt javasolják, hogy a bíróság ítélje őket börtönbüntetésre.