Nacsa Lőrinc: A DatAdat tevékenysége egyértelműen a magyar választásokba való beavatkozásként értelmezhető

Nacsa Lőrinc, KDNP-s képviselő
Budapest, 2019. július 8. Nacsa Lőrinc KDNP-s képviselő napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. július 8-án. MTI/Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Nacsa Lőrinc, a kisebbik kormánypárt, a KDNP frakciószóvivője az nyilatkozta az Indexnek, hogy „bizonyára azért nem válaszol a DatAdattal való kapcsolatára vonatkozó kormánypárti kérdésekre Márki-Zay Péter, mert titkolnivalója van". Nacsa Lőrinc szerint „nehéz lenne jogszerűnek nevezni azt, amit Bajnai Gordon volt baloldali miniszterelnök és egykori titkosszolgálati minisztere, Ficsor Ádám cége művel a magyarok adataival". A KDNP frakciószóvivője hangsúlyozta: „akár a hétfői jobboldali sajtó elleni hekkertámadás is része lehetett annak, amit Bajnai Gordonék csinálnak".
Vágólapra másolva!

Nacsa Lőrinc azt kérte Márki-Zay Pétertől,

válaszolja meg, hogy mennyi gyanús külföldi pénz érkezett a baloldal kampányába, kerültek-e magyar állampolgárok adatai külföldre, és milyen offshore-kapcsolatokat vontak be a magyarországi választási kampányba.

Válasz a baloldal jelöltjétől nem érkezett.

Nacsa Lőrinc Forrás: MTI/Kovács Attila

A KNDP-frakció szóvivője szerint

nyilván azért nem válaszolt neki Márki-Zay, mert titkolnivalója van.

Nacsa hozzáfűzte: „A külföldi beavatkozás komoly dolog. Két lehetősége maradt a baloldalnak, de a végén mindkettő ugyanoda vezet: vagy válaszolnak, vagy hallgatnak. Értékelése alapján a hallgatás egyfajta beismerés".

Nacsa szerint

A kormánypárti politikus szerint „a nyílt külföldi beavatkozás egy választásba sosem szerencsés, hogy finoman fogalmazzak". Ráadásul, ha az adatokról beszélünk, a magyar állampolgárok elvileg egy pártnak adták meg az adataikat, vagy akár meg sem adták, és úgy keresik őket, mint tapasztaljuk mostanában.

Arról van szó, hogy ezek az adatok kerülhettek külföldre, külföldi szerverekre, külföldi cégek kezelhetik őket.

Ezt lehet sokféleképpen hívni, csak jogszerűnek nehéz.

„Ezzel szemben mi a választási kampányban és azon kívül is csak olyan állampolgárokat keresünk meg, akik erre kifejezetten engedélyt adtak, amikor megadták azokat az adataikat, amiket szerettek volna" – hangsúlyozta a kormánypárti politikus, majd hozzáfűzte: „Ezeket ráadásul bármikor töröltethetik, vagy leiratkozhatnak a hírlevelünkről. Nagyon szigorú, az adatvédelmi hatóságok által is jóváhagyott és a törvényeknek mindenben megfelelő adatkezelési szabályaink vannak".

Nacsa felidézte:

Sokkal durvább dolgok is lehetnek a háttérben, mint a kampányesemények finanszírozása.

Akár a hétfői jobboldali sajtó elleni hekkertámadás is része lehetett annak, amit Bajnaiék csinálnak.

A KDNP-frakció szóvivője még ezt mondta a DatAdatról:

– zárta nyilatkozatát Nacsa Lőrinc.