Márki-Zay bevallotta, hogy egyeztettek Zelenszkij stábjával

Vágólapra másolva!
Márki-Zay Péter, bukott baloldali listavezető bevallotta, hogy valóban volt kapcsolatfelvétel a stábja és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök között. A beszélgetések tárgya az volt, hogy minden segítséget megadnának neki, ha erre lehetőségük lesz a választások után.  Márki-Zay korábban hazugságnak nevezte a háttértárgyalásokat, de most saját magát leplezte le. 
Vágólapra másolva!

Márki-Zay Péter vasárnap, immár Simon András nélkül fogott bele megszokott élő videózásába. A több mint egyórás bejelentkezésében többek között kikotyogta, hogy igenis egyeztettek Volodimir Zelenszkij, ukrán elnök stábjával, hogy bármilyen segítséget megadnának neki. A baloldal bukott kormányfőjelöltje, továbbra is kiállt "az ukránok a mi háborúnkat vívják" mondata mellett.

Márki-Zay Péter a választás éjszakáján, már bukott jelöltként Forrás: MTI/Illyés Tibor

Márki-Zay többek között arról beszélt, hogy bármilyen segítséget megadnának Zelenszkijnek. Arról beszélt, hogy megtörtént a kapcsolatfelvétel az ukrán elnök stábjábal, ezt korábban tagadták.

mondta Márki-zay, aki később azt is hozzátette, hogy "sajnos nem beszéltem Zelenszkij úrral, de én nagyon nyitott lennék rá, természetesen nekem nagyon megtisztelő".

Korábban Márki-Zay azt közölte, megerősítve korábbi kijelentését, hogy

Titkos kapcsolatfelvétel

A bukott baloldali kormányfőjelölt tehát bevallotta, hogy valóban egyeztettek a kampánystábok Zelenszkijel, és így belesodorták volna az országot a háborúba. Márki-Zay korábban hazugságnak nevezte a háttértárgyalásokat, de most saját magát leplezte le. Mint arról korábban beszámoltunk, az ukrán külügyi tárca nemtetszését váltotta ki Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter március 21-én a külügyminiszteri tanácson, Brüsszelben tett kijelentése, amely szerint Magyarország ellenzi a repüléstilalmi övezetet Ukrajna felett és a békefenntartónak minősített szárazföldi alakulatok küldését.

Szijjártó az ülésen egyértelművé tette, hogy hazánk nem fog fegyvereket szállítani Ukrajnába, és nem is engedi át a fegyverszállítmányokat Magyarország területén. A Magyar Nemzet úgy tudta, a magyar diplomácia vezetőjének állásfoglalása után Dmitro Kuleba külügyminiszter felhívta a budapesti ukrán nagykövetet, és Ljubov Nepopnál arról érdeklődött, hogy miként lehetne elősegíteni a baloldali ellenzék választási győzelmét. A lap nemzetbiztonsági forrásból úgy értesült, hogy Márki-Zay Péter baloldali miniszterelnök-jelölt stábja és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök között meg is történt a kapcsolatfelvétel.

Márki-Zay Péter és Volodimir Zelenszkij között valóban volt kapcsolatfelvétel Forrás: Magyar Nemzet/montázs

Egyáltalán nem volt meglepő Zelenszkij és Márki-Zay színfalak mögötti együttműködése, hiszen a baloldal kormányfőjelöltje többször nyilatkozott arról, hogy a kemény szankciók elrendelése mellett fegyvereket és magyar katonákat küldene Ukrajnába.

Az a körülmény sem elhanyagolható, hogy mindkettejüket befolyásolja a most regnáló amerikai adminisztráció, Joe Bidennel.

Zelenszkij egyébként egy március 29-i videójában arra számított, hogy a baloldal esetleges választási győzelme esetén fegyvert és katonákat küldene Ukrajnába.