Összegyűjtöttük a baloldal legabszurdabb győzelmi vízióit

Választás 2022, 2022-es magyarországi országgyűlési választás, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, Áldás utcai Általános Iskola, Budapest, DOBREV Klára; GYURCSÁNY Ferenc
Budapest, 2022. április 3. Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselője és Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke, volt szocialista miniszterelnök nyilatkozik a sajtónak, miután leadták szavazataikat a budapesti Áldás utcai Általános Iskolában kialakított szavazókörben az országgyűlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson 2022. április 3-án. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Olyan fokú optimizmussal vetette bele magát az egyesült baloldal a választási kampány hajrájába, hogy ha kijelentéseiket valóban komolyan gondolták, akkor egyáltalán nem meglepő a választás kimenetele miatt érzett csalódottságuk. Közülük többen még akkor is hihetetlennek tűnő forgatókönyveket vizionáltak, amikor már lezárták az urnákat. Mint ismeretes: a választáson a Fidesz–KDNP történelmi léptékű győzelemmel 135, az egyesült baloldal 57, a Mi Hazánk pedig 6 mandátumot szerzett.
Vágólapra másolva!

Fontosnak érezte a baloldal a szavazók voksolásra buzdítását a szavazást megelőző időszakban, de még a választások napján is. Ennek megfelelően számos – mint mára kiderült – hurráoptimista kijelentés hangzott el hangadó képviselőik részéről. Lássuk a legmeredekebbeket!

Gyurcsányné: Márki-Zay miniszterelnök lesz és kész

A legmeggyőzőbben talán a baloldal vezérének, Gyurcsány Ferencnek a felesége, Dobrev Klára ismételgette, hogy az ellenzék diadalt fog aratni. Olyan lendülettel állította ezt egy alkalommal, hogy még férjét sem engedte szóhoz jutni, az csak annyit tehetett hozzá az előzetes győzelmi jelentéshez, hogy mindenben egyetért vele.

Dobrev Klára a riporter kérdésére úgy fogalmazott: „Megszületett a kormányzóképes, demokratikus többség Magyarországon”. A DK képviselő-jelöltje arra a kérdésre, hogy mi lesz Márki-Zay Péter sorsa, ha nem nyernek, Dobrev Klára azt felelte: miniszterelnök lesz. Egy újabb kérdésre megerősítette: nyerni fognak.

Gyurcsányék nyilatkoznak a sajtónak, miután leadták szavazataikat a budapesti Áldás utcai Általános Iskolában kialakított szavazókörben az országgyűlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson 2022. április 3-án Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Érdemes megjegyezni, hogy a bukott választás után a Gyurcsány-házaspár nem hívta fel Márki-Zayt, a bukott miniszterelnök-jelölt legalábbis ezt állította egy pénteken megjelent interjúban.

Donáth Anna: A Fidesz érzi a vesztét

70-80 százalékos részvételi arányt várt a választás napján tett nyilatkozata szerint Donáth Anna, a Momentum elnöke. Az egyesült baloldalba tagozódott párt vezetője az MTI tudósítása szerint kijelentette, hogy

a többség kormányt akar váltani, le akarja váltani ezt a rendszert.

Ennek a rendszernek itt és most véget fogunk vetni – mondta újságíróknak. Hozzátette azt is:

Lukácsi Katalin: Fej fej mellett a két tömb

Urnazárás után egy órával, a hatpárti összefogás budapesti eredményváróján Lukácsi Katalin, a Mindenki Magyarországa Mozgalom alelnöke kijelentette:

Ekkor még nem érkeztek a szavazással kapcsolatos adatok, így nem tudható, miből jutott erre a következtetésre Lukácsi. Mindenesetre határozottan így gondolta, mert megerősítette:

az ellenzéki összefogás egyenrangúra hozta a versenyt.

A viccpárt is optimista volt

A baloldali összefogáson kívül is voltak optimista felhangok a választás éjszakáján.

Kovács Gergely, a Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) elnöke ekkor 3-6 százalékos listás eredményt várt, hozzátéve: nem fogja elsírni magát a 3-tól sem.

Az MKKP-nak végül ezt az alsó határt sikerült meghaladnia mintegy 0,2 százalékkal – nem jutott be a Parlamentbe.