Hétfőn a Vas megyei Szentpéterfán egy embercsempész a furgonjával áttörte a sorompót az osztrák–magyar határon, majd lövések dördültek. A lövöldöző még mindig szökésben van. A Blikk elérte a falu polgármesterét, aki szerint gyakran okoznak problémát az embercsempészek a faluban, de ilyen horderejű esemény még nem történt.

Ahogy azt az Origo is megírta, rálőtt egy osztrák határőrre egy migránsokat szállító embercsempész hétfőn délelőtt a magyar-osztrák határnál.

Klaudia Tanner, Ausztria védelmi minisztere bejelentette, senki nem sérült meg a lövöldözésben, mivel a katonák golyóálló mellényben teljesítenek szolgálatot.

Az osztrák sajtó szerint a fegyveres férfi ezután Magyarország belseje felé menekült, továbbra is keresik.A 112Press úgy tudja, egy a helyi laktanyában kereshetett magának menedéket, ahol elbarikádozta magát. Seffer Lilla, a megyei rendőrség megbízott sajtószóvivője viszont a Blikknek azt mondta, a Terrorelhárítási Központ bevonásával jelentős erőket mozgósítottak az embercsempész elfogására, de a kutatás eddig nem vezetett eredményre. Ezért is voltak tele kommandóssal a Vas megyei falu utcái, a helybéliek ennyi egyenruhást még sosem láttak itt. 

A Blikknek sikerült elérnie a település polgármesterét, aki megdöbbenve értesült a történésekről.

Gyakran okoznak problémát az embercsempészek a faluban, de ilyen horderejű incidens még nem történt. Rajtunk keresztül igyekeznek kijutni az országból. A legtöbbször valamilyen járműben megbújva próbálkoznak, és nem ritka a településen átvonuló migránsok látványa sem. Korábban előfordult, hogy szemeteltek és rongáltak, de manapság gyorsan el szokták kapni őket. Most nem tagadom, félünk, hogy egy eltévedt golyó bárkit eltalálhat – mondta a lapnak Skrapitsné Jurasits Ágnes.

Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő szerint törvényszerű, hogy az embercsempészek egyre keményebb eszközökkel dolgoznak.

Ahogy a határőrizet erősödik több országban, például Magyarországon is, egyre erőszakosabbnak és rámenősebbnek kell lenniük az embercsempészeknek, hogy átjussanak. Ezzel együtt, ha nő az ellenállás, drágábban dolgoznak majd az embercsempészek is. Ez minden területen így van: például, ha elkezdik nagyon üldözni a kábítószercsempészeket, felmegy a kábítószer ára" – mondta a szakértő.

Megjegyezte, az embercsempészek sem tudják már zavartalanul, tucatjával szállítani az embereket, ez egyfelől nehezíti a helyzetüket, másfelől drágítja a „szolgáltatásaikat".