Bangóné még nem adta vissza az országgyűlési mandátumát

Bangóné Borbély Ildikó
Budapest, 2019. február 20. Bangóné Borbély Ildikó szocialista képviselő a Magyarország területén élő nemzetiségek helyzetéről szóló beszámoló elfogadásáról tartott vitán az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. február 20-án. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Kilépett az MSZP-ből, listás helyéről is lemondott, országgyűlési mandátumát viszont egyelőre nem adta vissza a diplomabotrányba belebukó Bangóné Borbély Ildikó. Amennyiben ezt mégis megtenné, úgy várhatóan Márton Roland, Kiss Sándor vagy Aranyos Gábor közül kerülhet ki az utódja, a párt listáján pedig Hegyi Gyula foglalja el a helyét. Bangóné 2014 óta országgyűlési képviselő, nevéhez számtalan botrányos ügy tapad, köztük a fideszes szavazók lepatkányozása - írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Az MSZP-ben zéró tolerancia van az ilyen ügyekkel kapcsolatban, volt két-három napja, hogy tisztázza magát, ez nem sikerült neki - közölte a párt elnöksége a Magyar Nemzettel azzal kapcsolatban, hogy Bangóné Borbély Ildikó szocialista politikus az Országgyűlés honlapján elérhető önéletrajzában azt állította, 2013-ban közgazdászként végzett a Budapesti Gazdasági Főiskolán (BGF).

A Mandiner azonban közérdekű adatigényléssel fordult a főiskola jogutódjához, a Budapesti Gazdasági Egyetemhez, amely közölte: a tanulmányi rendszerük archívumában semmilyen adat nem található a szocialista országgyűlési képviselőről.

Az MSZP elnöksége a hétvégén rendkívüli ülést tartott, és megállapította, hogy Bangóné „az iskolai végzettségével kapcsolatban megtévesztette a közvéleményt és a Magyar Szocialista Párt közösségét".

– közölték.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az elnökség a Magyar Nemzet megkeresésére elmondta, hogy Bangóné már ki is lépett az MSZP-ből, illetve a párt listájának tizedik helyéről is lemondott. Személyét nem pótolják, ehelyett ugrik egyet a lista, így a jelenleg 11. helyen szereplő Hegyi Gyula lép a helyébe.

A bukott szocialista politikus viszont egyelőre nem adta vissza az országgyűlési mandátumát. Amennyiben ezt mégis megtenné, úgy várhatóan a székesfehérvári Márton Roland, az ózdi Kiss Sándor vagy a nyíregyházi Aranyos Gábor közül kerülhet ki az utódja.

Bangóné Borbély Ildikó 2014 óta országgyűlési képviselő, ekkor, illetve 2018-ban is listáról jutott az Országgyűlésbe, ahol jelenleg a vállalkozásfejlesztési bizottság tagja és a törvényalkotási bizottság alelnöke, a ciklus elején pedig frakcióvezető-helyettes is volt. A tavalyi baloldali előválasztáson a hajdúszoboszlói körzetben indult az MSZP és a Párbeszéd jelöltjeként, azonban alulmaradt a momentumos Kiss Lászlóval szemben, ezt követően került pártja listájának tizedik helyére.

A politikus nevéhez számtalan kellemetlen vagy éppen botrányos ügy tapad. Ezek közé tartozik, amikor Kunhalmi Ágnessel közösen egy papírra képtelen volt helyesen leírni a mondandójukat, a fojtani szót ugyanis „folytaninak" írták. Bangóné Borbély Ildikó sokszor viselkedett közönségesen az Országgyűlésben is, ahol bunkó fideszesekről beszélt.

Varju László, a Demokratikus Koalíció képviselője (j), valamint Bangóné Borbély Ildikó (b), Kunhalmi Ágnes (b2) és Harangozó Tamás (j2) MSZP-s képviselők az Országgyűlés mentelmi bizottságának zárt ülése előtt Budapesten, az Országgyűlés Irodaházában, 2019. február 18-án. Az ülés napirendjén ellenzéki képviselők mentelmi ügye, illetve mentelmi jog megsértésével kapcsolatos bejelentések vizsgálata szerepelt Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Ennél azonban sokkal fájóbb és súlyosabb az a lépése, hogy Bangóné MSZP-s karrierje azzal kezdődött, amikor a 2004-es népszavazáson az arcát adta a külhoni magyarok kettős állampolgársága elleni, Gyurcsány Ferenc vezette kampányhoz.

Nagy visszhangot váltott ki a képviselőnő 2018-as, MTVA-székház elleni támadása is, ahol más baloldali politikusokkal együtt azt próbálták eljátszani, hogy őket érte agresszió a biztonsági szolgálat részéről. Ráadásul Bangóné élő közvetítésben javasolta a többieknek: a kamerák előtt feküdjenek a földre és tegyék tarkóra a kezüket.

Bangóné Borbély Ildikó legismertebb botránysorozatának másik kiemelkedő állomása volt, amikor az ATV-ben egyszerűen lepatkányozta a fideszes szavazókat.