Márki-Zay Péter a rezsicsökkentés ellen, az energialobbi mellett van

Márki-Zay Péter, Brüsszel
Hungarian prime ministerial candidate of the Everybody's Hungary Movement, the mayor of Hodmezovasarhely town Peter Marki-Zay, gives a press conference in Brussels on November 11, 2021. (Photo by JOHN THYS / AFP)
Vágólapra másolva!
A múlt elhibázott politikája ismét itt kopogtat a magyar családok ajtaján, így kezdi írását Bertha László, a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány elemzője. (Tegyük hozzá: Márki-Zay Péter az energialobbi mellett természetesen főnökének, Gyurcsány Ferencnek is meg akar felelni, persze, az ő érdekeik azonosak. Nem véletlen, hogy mindketten erőszakosan bírálták az emberek életét megkönnyítő rezsicsökkentést.) 
Vágólapra másolva!

Az Európát jelentős mértékben sújtó energiaválság az emberek pénztárcáját sem kíméli. Jó példa erre Németország esete, ahol az energiaárak egyre drasztikusabb mértéket öltenek.

Alig néhány hónap leforgása alatt a tavalyi évben mintegy 20 százalékkal emelkedett az áram, 30 százalékkal a gáz és 40 százalékkal a fűtőolaj ára a német fogyasztók számára.

Ez a tendencia az előrejelzések szerint 2022-ben is folytatódik. A koronavírus-járvány csillapodását követően megnövekedett energiaigényt az ország egyre nehezebben képes megfelelő mértékben biztosítani az ipar számára.

Ez végeredményben annak az elhibázott energiapolitikának tulajdonítható, melyet a Zöldek nyomására vittek keresztül az országban.

Az atomerőművek leállításával Németország ugyanis egy olyan függőségi helyzetbe került, amelyből rendkívül nehéz kikecmeregni, és ennek legnagyobb veszteseivé éppen a lakossági fogyasztók válnak.

2021 utolsó napján végleg leállt a németországi Grohnde Atomerőmű is Forrás: Hans Meyer31787 HamelnPappelallee 18

Az energiaárak elszállása természetesen Magyarországot is érinti, azonban annak költségeit – a rezsicsökkentésnek köszönhetően – nem a magyar családok szenvedik el. Mindez az aktuális világpiaci árak alapján azt jelenti, hogy

egy átlagos magyar család havonta 64 ezer, éves szinten pedig több százezer forintot spórol a rögzített rezsiárakkal. Ez az adat a 2013 és 2021 közti időszakban mintegy 627 ezer forintos megtakarítást jelentett egy átlagos háztartásnak

a Századvég elemzése alapján.

A kormány rezsicsökkentése a jelenlegi folyamatok tükrében még inkább felértékelődik, így az továbbra is méltán népszerű a választók körében. Mindezek ellenére a baloldal miniszterelnök-jelöltje éppen azt az utat választaná, amelyet a német családok már most is a bőrükön érezhetnek.

Márki-Zay Péter hivatalos kampányeseményein több ízben megfogalmazta, hogy kormányra kerülésük esetén eltörölnék a rezsicsökkentést, amelyet rendkívül károsnak tart.

A baloldali politikus úgy véli, hogy a rezsicsökkentésnek „iszonyatosan tovagyűrűző káros hatása van a környezetvédelemre", így spórolás gyanánt a legjobb megoldás az, ha mindenki kevesebbet fűt és kevesebb áramot fogyaszt. Márki-Zay Péter hasonló okfejtésbe kezdett az elszabaduló üzemanyagárak kapcsán is, mivel szerinte a helyes lépés az, ha kisebb autót veszünk és többedmagunk járunk munkába.

Egy villanyóra. A kép illusztráció Forrás: Shutterstock

A hódmezővásárhelyi polgármester zöld mázba burkolt neoliberális eszmefuttatásai nem a magyar családok, hanem sokkal inkább az energialobbi érdekeit szolgálják.

Ez utóbbi a politikus előéletének fényében talán nem is meglepő, hiszen

Márki-Zay közel egy évtizedig vezetőként dolgozott egy francia többségi tulajdonban lévő energiaszolgáltatónál, amit – nemzetgazdasági okokból – 2010 után vásárolt vissza a kormány.

A baloldal hatalomra kerülése ennek a nemzeti érdekeken alapuló stratégiának is véget vetne, teret engedve az energiaszektor újbóli privatizációjának. A külföldi energiacégek visszaáramlása pedig ugyancsak a rezsicsökkentés eltörlését eredményezné, vagy éppen annak alapfeltételéül szolgálna.

Nem véletlen, hogy az Orbán-kormány energiapolitikáját számos támadás érte külföldi politikusok és médiumok részéről, melyhez a Gyurcsány Ferenc vezette baloldal is csatlakozott.

Márki-Zay Péter és Gyurcsány Ferenc Forrás: MTI/Balogh Zoltán/Mohai Balázs

Nem hiába, hiszen éppen az ő kormányzásuk idején vette kezdetét a közműcégek gátlástalan mértékű kiárusítása a költségvetési hiány elrejtése végett. A rezsicsökkentés eltörlése esetén

a piaci árak a jelenlegi négyszeresére növelnék az energiaszegénységet, amely valamennyi háztartást hátrányosan érintene.

A múlt elhibázott politikája tehát ismét itt kopogtat a magyar családok ajtaján.

Ezt a veszélyt ugyanakkor az emberek többsége is érzi, legyen szó a rezsicsökkentés és a családtámogatások eltörléséről, vagy a különféle adóemelésekről és megszorításokról, amit egy új baloldali kormányzat jelentene az országnak.

Márki-Zay Péter személye nemcsak az emberek többségét, de a baloldali szavazók jelentős részét is elbizonytalanítja.

Ennek hatása pedig a pártpreferenciában is érzékelhető.

Alig néhány hónap leforgása alatt felocsúdás lett a Gyurcsány-show-ból. Ebben elévülhetetlen érdemei vannak Márki-Zay Péternek,

aki minden egyes megnyilatkozásában képes elejteni egy olyan mondatot, amely szöges ellentétben áll Magyarország és a magyar emberek jól felfogott érdekeivel. Ilyen többek között a rezsicsökkentés kérdése is.

Bertha László, a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány elemzője