A Váci Zsidó Hitközség elnöke Márki-Zayról: Nem tartom egy korrekt embernek azt, aki ilyeneket beszél

Budapest, zsinagóga, zsidó, hitvallás, rabbi, felújított zsinagóga, galéria
A menorah candelabra is seen in the foreground as 35-year-old Peter Deutsch, one of the youngest Jewish orthodox rabbis in Hungary, prepares for the morning prayer in his home in Budapest on June 24, 2021, prior to the first official prayer in the recently reopened Rumbach Street Synagogue, after its six-year-long renovation. - For rabbi Peter Deutsch, it was an "emotional" moment to lead the first official morning prayer service since the Holocaust in the main hall of the reopened 150-year-old Rumbach Street Synagogue in Budapest. (Photo by PETER KOHALMI / AFP)
Vágólapra másolva!
Az emberi méltóság védelmében tartott közös gyertyagyújtást a Váci Zsidó Hitközség, a Duna-Ipoly-Galga Zsidó Oktatási és Kutató Központ, valamint a váci Magyar-Izraeli Baráti Kör szerdán a helyi zsinagóga előtti kertben "váci baloldali képviselők napvilágra került antiszemita és rasszista bejegyzései és a Váci Zsidó Hitközség elnökének megfenyegetése miatt".
Vágólapra másolva!

A Váconline.hu hétfőn írt arról, hogy a bejegyzést tett baloldali képviselőket - megnyilvánulásaik miatt - lemondásra szólította fel a Fidesz és a KDNP helyi szervezete, de a képviselők annak nem tettek eleget.

A Váci Zsidó Hitközség, a Duna-Ipoly-Galga Zsidó Oktatási és Kutató Központ, valamint a váci Magyar-Izraeli Baráti Kör tiltakozott Forrás: AFP/Peter Kohalmi

A portál beszámolója szerint a Váci Zsidó Hitközség is megszólalt az ügyben, tiltakozott a baloldali politikusok antiszemita megnyilvánulásai ellen. Pár nappal később a Váci Zsidó Hitközség elnöke, Turai János névtelen fenyegető levelet kapott, melyben azt írták, hogy

- olvasható a Váconline.hu cikkében, amely kitért arra is, hogy a fenyegetés miatt a hitközség a rendőrségen ismeretlen tettes ellen feljelentést tett.

A történtek miatt szerda este tartott gyertyagyújtáson Turai János, a hitközség elnöke a közmédia azon kérdésére, hogy Márki-Zay Péter, a baloldal jelöltje a napokban azt mondta, "a Fideszben van néhány zsidó, bár elég kevés", azt válaszolta: magyarok vagyunk, és ez a közös nevező.

- fogalmazott Turai János, hozzátéve, hogy "egy bocsánatkérés megfelelő lenne, de az úgysem fog elhangozni".