Alapítványi iskolák fenntartói csaltak ki az államtól több mint százmillió forintot

A kép illusztráció
Vágólapra másolva!
Hátrányos helyzetű fiatalok részére működtetett alapítványi iskolákat egy hét személyből álló szervezet Szegeden. Azonban olyan diákok után is felvették a támogatást, akik nem jártak be órákra, illetve nem is ezekben az iskolákban tanultak. Ezáltal közel 112 milliós kárt okoztak az állami költségvetésnek, amely azóta sem térült meg.
Vágólapra másolva!

2001 szeptemberében Szegeden létrehoztak egy közhasznú alapítványt, hátrányos helyzetű fiatalok és kábítószer-függőségben szenvedők támogatására, melynek kuratóriumi elnökeként egy férfit neveztek ki.

Céljaik megvalósítása érdekében

a szervezet két iskolát is létrehozott a városban, ahol a férfi munkatársai vezetői, vezetőhelyettesi illetve ügyintézői feladatokat láttak el.

Az iskolák fenntartójaként az alapítvány minden tanévben, félévente jogosult volt igénybe venni a tényleges tanulói létszámhoz igazodó normatív támogatást az első szakképesítésüket itt megszerző diákok után.

A kép illusztráció Forrás: shutterstock

A dolgozók azonban

közel 900 olyan tanuló után is igényeltek és kaptak állami támogatást, akik nem jártak az iskolákba, vagy beiratkoztak ugyan, de a tanórákon sosem vettek részt. Az elkövetők által 2012-től 2014-ig jogtlanul igénybe vett állami támogatás összege legalább 112 millió forint volt.

A központi költségvetésnek okozott kár eddig nem térült meg.

A főügyészség a hamis támogatási igénylőlapokat a Magyar Államkincstárhoz az alapítvány nevében benyújtó férfit

minősített költségvetési csalással, és hamis magánokirat felhasználásával vádolja, míg társai ellen amiatt emelt vádat, mert bűnsegédként közreműködtek ebben.

A vádlottak bűnösségéről a Szegedi Törvényszék dönt.