Segíts, Anya! - egymillió forintot csalt ki az idős nőtől a bűnbanda

unokázós csalók elfogás
Vágólapra másolva!
Több mint egymillió forintot csalt ki egy idős nőtől egy banda, akik elhitették az asszonnyal, hogy a fiát elfogták a rendőrök. A pénzért egy 69 éves férfi ment el, akit a rendőrök egy napon belül felkutattak és letartóztattak. Ő azt állítja: nem tudott róla, hogy bűnös pénzt szállít, pedig a csomagot kukák mögött kellett elrejtenie.
Vágólapra másolva!

Egy férfi hívta 2022. január 24-én délután a 74 éves asszonyt, aki fiaként kérte azonnali segítségét. A telefonban egymást váltó hívók mindegyikének megvolt a kitalált mese szerep szerinti szövege, a készülékben egy másik hang ügyvédnek mondta magát, és vázolta a megrémült asszonynak a történteket és fia szabadon bocsátásának feltételét - számol be az esetről a Police.hu.

Egy férfi érkezett kocsival a pénzért

Mint írják, a kitalált történet szerint az idős nő fia egy kábítószerrel teli csomagot akart feladni, amikor a rendőrök elfogták. Óvadék ellenében kerülhet ki, amelynek összege 3,5-6,5 millió forint között várható.

Az asszony erre közölte, hogy csak egy milliót tud összeszedni, válaszul egy magát ügyészhelyettesnek kiadó nő zavarta még jobban össze jogi csűrcsavaros mondatok felolvasásával, majd újfent az „ügyvéd" vette át a szót. Ideiglenesen elégségesnek ítélte a felajánlott összeget, és sorolta az asszony teendőit. Közölte azt is, egy férfi fog érkezni kocsival a pénzért.

Az idős nő mindent úgy tett, ahogyan kikötötték: nem sokkal később egy autó állt meg háza előtt, átadta a csomagot, a sofőr pedig elhajtott. Később elpanaszolta a vele történteket lányának, aki

beszélt az állítólag bajba került testvérével, és kiderült: természetesen semmi hasonló nem történt vele.

Ezután tettek feljelentést.

Kukák mögé kellett rejtenie a csomagot

A bűncselekményről tudomást szerző rendőrök egy nap alatt felkutatták a 69 éves sofőrt, és kihallgatták a férfit.

A. István beismerte, hogy nyugdíjának kiegészítéseként alkalmanként vállal fuvarokat. A csömöri út is ilyen volt; a megbízást egy ismerőse kérésének eleget téve, néhány tízezer forintért teljesítette a megbízást.

Állítása szerint fogalma sem volt, hogy bűnös úton szerzett pénzt szállított egy fővárosi címre, majd az utasítás szerint a csomagot kukák mögé rejtve hagyta ott.

A férfit a rendőrök őrizetbe vették, és kezdeményezték letartóztatását. Az ügyészség egyetértett a személyi szabadság legszigorúbb korlátozására vonatkozó előterjesztéssel, indítványát a bíróság is támogatta, így A. István azóta letartóztatásba került.

– A bűnsegédként elkövetett csalás bűntettével meggyanúsított férfi ellen a további eljárást a Gödöllői Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya folytatja le. A nyomozás feladata az egyelőre arc és név nélküli társak azonosítása és elfogása, valamint egy esetleges bűncselekmény-sorozat feltérképezése és felderítése – írták.

Kihasználják az aggodalmat

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság közleményében az eset kapcsán felhívta a figyelmet, hogy

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya három éve indította el a „Bontsa a vonalat!" kampányát, ennek keretében számtalan helyszínen idősek és hozzátartozóik ezreivel osztották meg tanácsaikat.

– Az évek alatt változott a mese szövege, az átverők híváskori létszáma, összetétele, az elkövetői szándék azonban állandó maradt: minél gyorsabban minél nagyobb összeget kicsalni az együttérzést, a jóérzésű hiszékenységet, az aggodalmat kihasználva – írták.