Erdélyben sem kérnek Márki-Zay Péterből

Márki-Zay Péter, Brüsszel
Belgium, Brussels, 2021/11/11. Hungarian opposition leader Peter Marki-Zay holds an international press conference at Brussels Press club. Photograph by Valeria Mongelli / Hans Lucas. Belgique, Bruxelles, 2021/11/11. Le leader de l opposition hongroise Peter Marki-Zay tient une conference de presse internationale au Press club de Bruxelles. Photographie de Valeria Mongelli / Hans Lucas. (Photo by Valeria Mongelli / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Vágólapra másolva!
Több erdélyi önkormányzati vezető is nemet mondott az ősz során Márki-Zay Péternek, amikor a baloldali jelölt kilátásba helyezte, hogy Erdélybe látogatna. RMDSZ-es színekben tisztséget nyert nyolc elöljáró közös levélben jelezte, hogy a választásokig nem kívánja őt fogadni. A dokumentum mostanáig nem volt nyilvános - írta a szekelyhon.ro.
Vágólapra másolva!

„December 5-e bűne nem évült el, az erdélyi magyarok nem felejtették el a népszavazást" – üzenték még tavaly októberben Márki-Zay Péternek, a baloldal jelöltjének erdélyi magyar önkormányzati vezetők.

A Székelyhon birtokába jutott levelet négy megyei tanácselnök és négy megyeszékhely polgármestere: Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere; Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke; Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere; Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere; Pataki Csaba, Szatmár Megye Tanácsának elnöke; Péter Ferenc, Maros Megye Tanácsának elnöke; Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere és Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke írták alá, válaszként arra a megkeresésre, hogy fogadják Márki-Zay Pétert.

Nem kérnek Márki-Zayból az erdélyi magyar vezetők Forrás: Hans Lucas via AFP/Valeria Mongelli / Hans Lucas/Valeria Mongelli

Az önkormányzati vezetők levelüket azzal kezdik, hogy szerintük az erdélyi magyar közösség legitim képviselője Kelemen Hunor, így ha a baloldali erők a választási kampány részeként az erdélyi magyarokra is figyelmet fordítanak, elsősorban őt kell keresni. Hangsúlyozzák, fontos és jó lépésnek tartják, hogy a magyarországi baloldal a külhoni magyarokra is figyelni akar, mert el kell jönnie annak az időnek, amikor a „magyar nemzet sebei begyógyulnak, és a külhoni magyaroknak a nemzethez való tartozását többé nem kérdőjelezi meg senki”.

Tisztelettel jelezzük ugyanakkor, hogy az erdélyi magyarok nem felejtették el a népszavazást: december 5-e bűne nem évült el. Csalódást okoz számunkra, hogy Önök úgy gondolják: december 5-e már a múlté. Ez számunkra egyértelműen azt jelzi, hogy Önök nem érzik, milyen súlya és jelentősége volt a népszavazásnak a határon túli magyarság életében. Szeretnénk, ha tudnák: mi nem léptünk át rajta, és ez nem is lehetséges addig, amíg azok, akik a nemzet megosztását természetesnek tartották, Gyurcsány Ferenccel együtt az ellenzéki összefogás részei

– olvasható a levélben.

Végül azzal zárják a levelet, hogy bár a találkozás szándékát értékelik, a megkeresésre nemmel válaszolnak. Hangsúlyozzák: az országgyűlési választások után minden magyar politikai szervezet képviselőjével tárgyalnak, mert hisznek abban, hogy a magyar nemzet egységét helyre kell állítani.