Dokumentumfilm készült a Magyar Polgári Együttműködés Egyesületről

MPEE
Vágólapra másolva!
Budapesten hamarosan egy korszakos, hiánypótló dokumentumfilm bemutatására kerül sor. A holnap sorra kerülő esemény azért fontos mérföldkő a hazai filmgyártásban, mert habár sokat olvashattunk eddig a hazai jobboldal 1990-es években végbemenő küzdelmeiről, eddig nem igazán láthattunk a kulisszák mögé. A főszereplők révén betekintést kapunk a kulisszák mögötti szerveződésbe, küzdelmekbe. A film gazdag archív anyagot is elénk tár és olyan nevek bukkannak fel többek között, mint Kodolányi Gyula, Laczay István és Martonyi János egykori diplomata, külügyminiszter. Molnár Adrienn, az elmúlt hónapokban a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület alapítását feldolgozó dokumentumfilmen dolgozott, mely elkészült, és február 25-én, pénteken 16 órakor lesz a bemutatója Budapesten a Lónyay-Hatvany Villában. A premier kapcsán Molnár Adrienn mesélt az Origónak a hiánypótló dokumentumfilmről.
Vágólapra másolva!

A film a Magyar Polgári Együttműködés Egyesületnek a megalapításáról szól és 1990-es évek első felében játszódik, Antall József 1993 decemberében bekövetkezett haláltól a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület 1996-os alapításának periódusát öleli fel.

Antall József, a szabad Magyaország első miniszterelnöke. Forrás: Fortepan/SZALAY ZOLTÁN

A film gyakorlatilag arról szól, hogy a széttöredezett jobboldali pártok képviselői és a hozzájuk kötődő értelmiség hogyan fogott össze és teremtette meg annak a lehetőségét, hogy az 1998-as országgyűlési választásokon majd sikert érjenek el. Ez a sorozat első része, vagyis lesz folytatás is.

Az első rész Antall József haláltól egész 1996 február 25-ig tartó periódusról szól.

Az egyesület 2021-ben ünnepelte a 25.-ik születésnapját. Ennek okán szerettek volna egy nagyszabású ünnepséget szervezni de a koronavírus-járvány miatt erre nem volt sajnos lehetőség a még tavaly februárban érvényben lévő teljes tilalom miatt. Ekkor Molnár Adrienn aki az egyesült program irodáját is vezeti, azt találta ki, hogy meglátogatják az egyesület alapító tagjait és kávé vagy bor mellett beszélgetnek velük. Minden alapítótag nagyon kedvesen és odaadóan fogadta a kezdeményezést és összesen 14-en nyilatkoztak a 90-es években történtek kapcsán.

Martonyi János, egykori külügyminiszter Forrás: MPEE

Ekkor jött az ötlet, hogy a beszélgetésekből akár egy dokumentumfilmet is lehetne készíteni.

Emelett rengeteg archív anyagot is összegyűjtöttek: korabeli újságcikkeket, jegyzőkönyveket, fotókat és mindenféle kapcsolódó anyagot is.

A másik motiváció az volt -Molnár Adrienn elmondása szerint-, hogy sajnos többen meghaltak az elmúlt években az alapítótagok közül, és emiatt az ő emlékeik nem maradtak fenn. Ezért is keresték meg a többieket, és rögzítették a visszaemlékezéseiket. A későbbiek folyamán a teljes interjúk szerkesztett változatát is nyilvánosságra tervezik hozni.

Laczay István, az MPEE szervező titkár Forrás: MPEE

A film hamarosan kikerül az egyesület Youtube csatornájára is, és bemutatja az Origo is. A dokumentumfilmnek lesz egy második része is, ahol az 1996 utáni eseményeket fogják feldolgozni. Az is elképzelhető majd, hogy a jövőben majd lesz egy harmadik és egy negyedik rész is.

MEMOIR – MPEE 25 című dokumentumfilmjének bemutatójára és egyesületté alakulása 26. évfordulójának megünneplésére 2022. február 25. 16 órától kerül sor a Lónyay-Hatvany-villa Színháztermében Cím: 1015 Budapest, Csónak u. 1