Szijjártó Péter: A háború nem megoldás

conflict Horizontal Ukrán válság, 2022. Ukrajna, katona, harckocsi, kocsi,
A military cargo truck is pictured in central Kyiv in the morning on February 24, 2022. Air raid sirens rang out in downtown Kyiv today as cities across Ukraine were hit with what Ukrainian officials said were Russian missile strikes and artillery. - Russian President announced a military operation in Ukraine on February 24, 2022, with explosions heard soon after across the country and its foreign minister warning a "full-scale invasion" was underway. (Photo by Daniel LEAL / AFP)
Vágólapra másolva!
A háború nem megoldás, a háború szenvedést hoz, a háború a lehető legrosszabb forgatókönyv - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Bahreinben.
Vágólapra másolva!

- jelentette ki a tárcavezető a Bahreinben folytatott tárgyalásai után tartott sajtótájékoztatón.

Szomszédos országként számunkra különösen fontos, hogy Magyarország kimaradjon ebből a háborús konfliktusból.

Meg kell védenünk Magyarországot, meg kell védenünk a magyar emberek biztonságát - jelentette ki.

Szijjártó Péter hozzátette, hogy vannak olyan kezdeményezések, amelyek általában a politika bal oldaláról érkeznek, amelyek azt próbálják elérni, hogy Magyarország akár fegyverzettel, felszereléssel vagy katonákkal szálljon bele ebbe a konfliktusba.

A miniszter ezt rendkívül felelőtlennek nevezte és kijelentette:

A miniszter ezt rendkívül felelőtlennek nevezte és kijelentette:

a kormány ezeket nem támogatja és nem tesz ilyet, mert meg kell védenünk magunkat attól, hogy belesodródjunk ebbe és nem is engedjük, hogy bárki belesodorja Magyarországot, a magyar embereket bármilyen háborús konfliktusba.

"Folyamatosak az egyeztetések arról, hogy a NATO és az Európai Unió milyen közös válaszokat adjon erre a válságos helyzetre. Mi is részei vagyunk a közös válasz előkészítésének, az Európai Tanács csütörtök esti ülésen részt vesz Orbán Viktor miniszterelnök, a magyar Külgazdasági és Külügyminisztériumba csütörtökön délelőtt berendeltük az Oroszországi Föderáció budapesti nagykövetét és vele is közöltük a magyar kormány álláspontját" - jelentette ki Szijjártó Péter.
Kérdésre válaszolva hangsúlyozta: rendkívüli módon sajnálja, hogy a világ legerősebb és legnagyobb országainak diplomáciai erőfeszítései sem voltak elegendőek a háború elkerüléséhez.

Arra kérem az Ukrajna középső és keleti területén tartózkodó magyar állampolgárokat, használják ki a kijevi magyar nagykövetség által nyújtott biztonságot" - fogalmazott.

Szijjártó Péter a sajtótájékoztatón kitért arra, hogy a Közel-Kelet, az Öböl-térség biztonsága szorosan összefügg Európa biztonságával és Magyarország nagyra becsüli azt a stabilizáló szerepet, amelyet a Bahreini Királyság játszik a térségében. "Azt is nagyra tartjuk, hogy a Bahreini Királyság aláírta az Ábrahám-megállapodásokat, és ezzel megkezdte kapcsolatai rendezését Izrael Állammal".

A tárcavezető közölte, hogy a két ország közötti kereskedelmi forgalom 40 százalékkal nőtt, tavaly meghaladta a 20 millió dollárt. Nagy magyar vállalati érdeklődés van a bahreini piac iránt, ezt bizonyítja, hogy 48 magyar vállalat vezetője vett részt a bahreini az üzleti fórumon. "Hogy ők sikeresek lehessenek, az Eximbank 56 millió dolláros hitelkeretet nyitott" - szögezte le Szijjártó Péter.
Elhangzott, hogy bíztató tárgyalások zajlanak a kibervédelem és az informatika terén és mérföldkő lehet a legnagyobb magyar vállalat bahreini piacra lépése: a Mol a helyi olajkitermelés hatékonyabbá tétele érdekében folytat tárgyalásokat.

Kérdésre válaszolva Szijjártó Péter elmondta: Magyarország manámai képviseletnyitása után Bahrein is tiszteletbeli konzuli képviseletet hoz létre Magyarországon.

Csütörtökön első alkalommal ülésezett a bahreini-magyar gazdasági vegyes bizottság, amelyet Abdullatif bin Rashid Al Zayani gyümölcsözőnek nevezett. A bahreini külügyek irányítója elmondta: magyar kollégájával megállapodtak arról, hogy elmélyítik a kapcsolatokat a megújuló energia, a vízminőség javítása, az egészségügy területén, az orvosi technológiák fejlesztésében. Szó volt az oktatási együttműködés fejlesztéséről, a kulturális és sportkapcsolatok lehetőségeiről. A felek egy közös munkatervet rögzítettek, és előkészítik a befektetések ösztönzését, a kettős adóztatás elkerülését erősítő megállapodást. A találkozón együttműködési megállapodást írtak alá a diplomáciai képzésről a Magyar Diplomáciai Akadémia és a Mohamed bin Mubarak Al Khalifa Diplomáciai Akadémia között.