Döbbenetes, hogy hagyják figyelmen kívül a piros jelzést a vasúti átjárókban - videó

DRÓN, vasúti, átjáró, közlekedés, rendőrség, kamera, megfigyelés
Vágólapra másolva!
A levegőből ellenőrizték a vasúti átjárókat a rendőrök csütörtökön délelőtt Kiskunhalason. A közlekedők egy része a sínekre hajtott a tilos jelzés ellenére, annak ellenére, hogy az elmúlt időszakban több halálos baleset is történt emiatt.
Vágólapra másolva!

Április 21-én nagyszabású közlekedésrendészeti akciót tartottak a vasúti átjáróknál tapasztalt szabálytalanságok megelőzése, felderítése érdekében. Nyolc helyszínen is ellenőriztek a Kiskunhalasi Rendőrkapitányság illetékességi területén. A kapitányság szakemberei, a Készenléti Rendőrség speciális rendőreivel és egy motoros rendőrrel együtt drónnal pásztázták az utakat.

Ahogy írták, meglepődve tapasztalták,

hogy a sofőröket nem rettentették el az elmúlt időszakban vasúti átjáróknál történt halálos balesetek.

drónnal figyelték a forgalmat a rendőrök 2022. április 22-én délelőtt Kiskunhalasnál Forrás: police.hu

Több sofőr figyelmen kívül hagyta a fényjelző készülék tilos jelzését, és annak ellenére hajtott rá a sínekre, hogy a manőver akár az életébe is kerülhetett volna.

Volt, aki annyira sietett, hogy közvetlenül a vasúti átjáró után, záróvonalon előzött.

A tilos jelzést figyelmen kívül hagyókkal szemben fejenként 60 ezer forint közigazgatási bírságot és 8 büntetőpontot szabtak ki, a többi szabálytalankodóval szemben szabálysértési eljárást kezdeményeztek.

Drónos ellenőrzés Forrás: police.hu

Az akció során egy részeg sofőrt is igazoltattak. Kiderült, hogy a férfinek még jogosítványa sincs, így vele szemben ittas vezetés miatt büntetőeljárás indult, az engedély nélküli vezetés miatt pedig szabálysértési őrizetbe vették.

Az akcióról készült videó:

Emellett a rendőrség oldalán felhívták a közlekedők figyelmét arra, hogy a KRESZ szabályai szerint

a vasúti átjárót megközelíteni csak fokozott óvatossággal szabad.

És eközben figyelni kell a közúti jelzéseket.

Az akcióban használt drón Forrás: police.hu

A biztosított vasúti átjáróra ráhajtani csak abban az esetben szabad, ha:

  • a fénysorompó – vagy a félsorompóval kiegészített fénysorompó – villogó fehér jelzést ad,
  • a teljes sorompó mindkét rúdja nyitott véghelyzetben áll, és az esetleges fényjelző és/vagy hangjelző berendezése jelzést nem ad,
  • a vasúti jelzőőr „Megállj!" jelzést nem ad.

Az Ügyészség oldalán pedig közzétettek egy korábbi videót, amelyet éppen a tragikus balesetek miatt forgattak le. Ebben Vecsei H. Miklós színés zés dr. Sticz Tamás, a Győri Járási Ügyészség ügyésze olyan közlekedési szituációkat mutat be, amelyek amellett, hogy veszélyesek, még bűncselekménynek is minősülnek és komoly büntetőjogi következményekkel járnak.